Surówka z białej kapusty i cukinii
Prawdziwa skarbnica witamin i kolorów. Soczysta i chrupiąca surówka wielowarzywna, to świetny dodatek do obiadu lub kolacji, którego przygotowanie nie zajmuje wcale wiele czasu.
Składniki:
1/3 główki kapusty
1 młoda cukinia
1 mała cebula
1 marchew
1 jabłko
1 czerwona papryka
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz
- Sos:
3 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka miodu
*** Kapustę drobno szatkujemy i przekładamy do dużej miski ***
*** Cukinie ścieramy na dużych oczkach tarki jarzynowej ***
*** Cebulę kroimy w drobną kosteczkę ***
*** Marchew obieramy i ścieramy na tarce. Cukinie, cebule i marchew dokładamy do kapusty, delikatnie solimy i mieszamy ***
*** Paprykę myjemy i kroimy w drobną kostkę ***
*** Jabłko ścieramy na dużych oczkach tarki ***
*** Jabłko oraz paprykę przekładamy do miski z pozostałymi warzywami i dodajemy posiekaną pietruszkę ***
*** Do małej miseczki przekładamy wszystkie składniki sosu: oliwę, sok z cytryny oraz miód. Dodajemy po pół łyżeczki soli oraz pieprzu i dokładnie mieszamy ***
*** Sos przekładamy do surówki i wszystko razem dokładnie mieszamy ***
*** W razie potrzeby doprawimy dodatkowo solą i pieprzem ***
*** Smacznego ***
POLECAM TAKŻE:
- NAJLEPSZE SURÓWKI DO OBIADU PRZEPIS TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ