Surówka z białej kapusty i cukinii


Surówka z białej kapusty i cukinii

Prawdziwa skarbnica witamin i kolorów. Soczysta i chrupiąca surówka wielowarzywna, to świetny dodatek do obiadu lub kolacji, którego przygotowanie nie zajmuje wcale wiele czasu.

 

 

Składniki:

1/3 główki kapusty

1 młoda cukinia

1 mała cebula

1 marchew

1 jabłko

1 czerwona papryka

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

sól i pieprz

  • Sos:

3 łyżki oliwy

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżka miodu

 

 

*** Kapustę drobno szatkujemy i przekładamy do dużej miski ***

*** Cukinie ścieramy na dużych oczkach tarki jarzynowej ***

*** Cebulę kroimy w drobną kosteczkę ***

*** Marchew obieramy i ścieramy na tarce. Cukinie, cebule i marchew dokładamy do kapusty, delikatnie solimy i mieszamy ***

*** Paprykę myjemy i kroimy w drobną kostkę ***

*** Jabłko ścieramy na dużych oczkach tarki ***

*** Jabłko oraz paprykę przekładamy do miski z pozostałymi warzywami i dodajemy posiekaną pietruszkę ***

*** Do małej miseczki przekładamy wszystkie składniki sosu: oliwę, sok z cytryny oraz miód. Dodajemy po pół łyżeczki soli oraz pieprzu i dokładnie mieszamy ***

*** Sos przekładamy do surówki i wszystko razem dokładnie mieszamy ***

*** W razie potrzeby doprawimy dodatkowo solą i pieprzem ***

*** Smacznego ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE