Kruche paszteciki z kapustą i grzybami - FullSizeRender4 12

Kruche paszteciki z kapustą i grzybami

Kruche paszteciki z kapustą i grzybami

Są mięciutkie, kruche i rozpływają się w ustach. Idealnie smakują zarówno jako przekąska, jak i w towarzystwie czerwonego barszczu. Można zajadać na ciepło jak i na zimno.  Kruche paszteciki z kapustą i grzybami zachwycają smakiem i aromatem, polecam je na święta, domowe przyjęcia i inne okazje. Przepis jest prosty i przygotowanie nie zajmuje dużo czasu :))

Kruche paszteciki z kapustą i grzybami

Składniki na paszteciki z kapustą

  • Farsz wykonany według tego przepisu: Kapusta z grzybami
  • Ciasto:
  • 350g mąki
  • 200g masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100g gęstej kwaśnej śmietany

Przepis na kruche paszteciki z kapustą

W pierwszej kolejności wykonujemy farsz, czyli kapustę z grzybami ( według TEGO przepisu).

Przygotowanie farszu do pasztecików z kapustą i grzybami

Następnie przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy margarynę lub masło, jajko, sól i śmietanę. Wszystko zagniatamy na jednolitą, sprężystą masę.

Przygotowywanie ciasta na kruche paszteciki z kapustą

Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, na podsypanym mąką blacie. Wzdłuż jednego boku układamy porcje farszu.

Układanie farszu z kapustą i grzybami na rozwałkowanym cieście

Ciasto zwijamy tak, aby farsz znajdował się w środku. Powstały wałek odcinamy od reszty ciasta.

Zawijanie ciasta z farszem na paszteciki z kapustą

Wałek kroimy na kawałki o długości 2–3 cm. Gotowe paszteciki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, w odstępach od siebie, ponieważ trochę urosną podczas pieczenia. Postępujemy tak, aż do wyczerpania ciasta. Następnie smarujemy je z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Na pasztecikach robimy małe nacięcia.

Paszteciki z kapustą i grzybami przed wstawieniem do piekarnika

Paszteciki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 30 minut – do zrumienienia.

Zrumienione paszteciki z kapustą po upieczeniu

*** Smacznego ***

Polecam także:

Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami

Puszyste paszteciki drożdżowe.

 

Paszteciki wigilijne z kapustą i pieczarkami

Paszteciki wigilijne z kapustą i pieczarkami smakują obłędnie w czasie świątecznej kolacji

 

Kruche paszteciki z mięsem

Kruche paszteciki z mięsem

1 komentarz do “Kruche paszteciki z kapustą i grzybami”

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry