Kruche paszteciki z kapustą i grzybami
Są mięciutkie, kruche i rozpływają się w ustach. Idealnie smakują zarówno jako przekąska, jak i w towarzystwie czerwonego barszczu. Można zajadać na ciepło jak i na zimno. Kruche paszteciki z kapustą i grzybami zachwycają smakiem i aromatem, polecam je na święta, domowe przyjęcia i inne okazje. Przepis jest prosty i przygotowanie nie zajmuje dużo czasu :))

Składniki na paszteciki z kapustą
- Farsz wykonany według tego przepisu: Kapusta z grzybami
- Ciasto:
- 350g mąki
- 200g masła lub margaryny
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 100g gęstej kwaśnej śmietany
Przepis na kruche paszteciki z kapustą
W pierwszej kolejności wykonujemy farsz, czyli kapustę z grzybami ( według TEGO przepisu).
Następnie przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy margarynę lub masło, jajko, sól i śmietanę. Wszystko zagniatamy na jednolitą, sprężystą masę.
Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, na podsypanym mąką blacie. Wzdłuż jednego boku układamy porcje farszu.
Ciasto zwijamy tak, aby farsz znajdował się w środku. Powstały wałek odcinamy od reszty ciasta.
Wałek kroimy na kawałki o długości 2–3 cm. Gotowe paszteciki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, w odstępach od siebie, ponieważ trochę urosną podczas pieczenia. Postępujemy tak, aż do wyczerpania ciasta. Następnie smarujemy je z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Na pasztecikach robimy małe nacięcia.
Paszteciki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 30 minut – do zrumienienia.
*** Smacznego ***
Polecam także:
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami
Paszteciki wigilijne z kapustą i pieczarkami














Czy można zamrozić paszteciki przed pieczeniem? Tak, żeby na świeżo upiec w dniu imprezy?