Farsz do pasztecików

Kapusta z grzybami

Kapusta z grzybami

Doskonała jako farsz do pierogów, krokietów i pasztecików. Można ją wykorzystać przy wielu okazjach. Kapusta z grzybami jest znaną i lubianą potrawę wigilijną, idealnie też pasuje jako dodatek do obiadu a także jako osobne danie.

Kapusta z grzybami – składniki

  • 0,5 kg kapusty kwaszonej z marchewką
  • 100g świeżych lub mrożonych grzybów leśnych albo pieczarek (zamiennie można też użyć grzybów suszonych- 50g)
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka masła
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • sól i pieprz

Kapustę płuczemy żeby nie była zbyt kwaśna i zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie i gotujemy do miękkości. Następnie kapustę odcedzamy, przestudzamy i usuwamy ziele angielskie oraz liście laurowe.

Kapusta kwaszona na wigilijne danie

Grzyby dokładnie myjemy, kroimy na kawałki i przesmażamy a następnie dusimy na patelni razem z drobno posiekaną cebulką. Jeżeli używamy grzybów suszonych należy je zalać wodą i odstawić na kilka godzin a następnie gotować na wolnym ogniu przez około 20 minut, odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki, podsmażyć z cebulką.

Grzyby na patelni

Następnie grzyby przekładamy do ugotowanej kapusty, dodajemy masło, mieszamy i wszystko razem podsmażamy

Farsz do pasztecików z kapusty i grzybów

Całość przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Jeśli chcemy użyć kapusty z grzybami jako farsz, możemy ją jeszcze drobno pokroić.

Kapusta z grzybami

*** Smacznego ***

Polecam przepis na paszteciki z kapustą i grzybami:

Puszyste paszteciki drożdżowe.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry