Kapusta z grzybami
Doskonała jako farsz do pierogów, krokietów i pasztecików. Można ją wykorzystać przy wielu okazjach. Kapusta z grzybami jest znaną i lubianą potrawę wigilijną, idealnie też pasuje jako dodatek do obiadu a także jako osobne danie.
Kapusta z grzybami – składniki
- 0,5 kg kapusty kwaszonej z marchewką
- 100g świeżych lub mrożonych grzybów leśnych albo pieczarek (zamiennie można też użyć grzybów suszonych- 50g)
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka masła
- 3 kulki ziela angielskiego
- sól i pieprz
Kapustę płuczemy żeby nie była zbyt kwaśna i zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie i gotujemy do miękkości. Następnie kapustę odcedzamy, przestudzamy i usuwamy ziele angielskie oraz liście laurowe.
Grzyby dokładnie myjemy, kroimy na kawałki i przesmażamy a następnie dusimy na patelni razem z drobno posiekaną cebulką. Jeżeli używamy grzybów suszonych należy je zalać wodą i odstawić na kilka godzin a następnie gotować na wolnym ogniu przez około 20 minut, odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki, podsmażyć z cebulką.
Następnie grzyby przekładamy do ugotowanej kapusty, dodajemy masło, mieszamy i wszystko razem podsmażamy
Całość przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Jeśli chcemy użyć kapusty z grzybami jako farsz, możemy ją jeszcze drobno pokroić.
*** Smacznego ***
Polecam przepis na paszteciki z kapustą i grzybami:









