Paszteciki wigilijne z kapustą i pieczarkami


Paszteciki wigilijne z kapustą i pieczarkami

Wraz z barszczem smakują obłędnie w czasie świątecznej kolacji. Spokojnie można przygotować je wcześniej i zamrozić, potem rozmrozić w dniu serwowania i podgrzać chwilę w piekarniku przed samym podaniem, będą smakować jak świeżo upieczone. Polecam!

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

0,5 kg mąki pszennej

1 łyżeczka soli

pół łyżeczki cukru

50g świeżych drożdży

125g zimnego masła

4 żółtka jaj

2 całe jajka

1 jajko + 2 łyżki mleka – do posmarowania pasztecików

2 łyżki sezamu do posypania

  • Farsz:

ok 500g pieczarek

ok 500g kapusty kiszonej

1 cebula

1-2 łyżki masła klarowanego

przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, gałka muszkatołowa, liść laurowy, ziele angielskie

 

 

 

*** Przygotowujemy farsz. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na niewielkiej ilości masła klarowanego ***

*** Kapustę zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, kilka kulek ziela angielskiego oraz pieprzu i gotujemy do miękkości ***

*** Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle ***

*** Ugotowaną kapustę oraz podsmażone pieczarki i cebulę drobno siekamy lub mielimy w malakserze ***

*** Całość dość intensywnie doprawiamy do smaku ***

*** Mieszamy ***

*** Przygotowujemy ciasto. Do miski wsypujemy mąkę, sól i cukier. Mieszamy. Dodajemy rozkruszone drożdże oraz masło pokrojone w kosteczkę, mieszamy ***

*** Dodajemy żółtka oraz całe jajka i zagniatamy ciasto. Możemy to zrobić ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem. Ciasto dzielimy na dwie części ***

*** Ciasto rolujemy i rozwałkowujemy na długi cienki prostokąt ***

*** Na środku ciasta układamy porcje farszu ***

*** Całość rolujemy ***

*** To samo powtarzamy z drugim ciastem. Wałki układamy łączeniem na dole ***

*** Rulony smarujemy z wierzchu jajkiem wymieszanym z mlekiem i obsypujemy sezamem ***

*** Kroimy na ok 3-4 centymetrowe kawałki ***

*** Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ***

*** Rogaliki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 15-20 minut – do zrumienienia ***

*** Podajemy jako dodatek do barszczu ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

 

KOMENTARZE