Placuszki kapuśniaczki


Placuszki kapuśniaczki

Świetne do czerwonego barszczu. Rumiane, mięciutkie w środku oraz pysznie chrupiące z zewnątrz placki z kiszonej kapusty. Możemy je podać z ulubionym sosem np. czosnkowym, grzybowym lub mięsnym. Polecam!

 

 

Składniki:

300g kiszonej kapusty ugotowanej do miękkości

1 szklanka mąki

pół łyżeczki sody oczyszczonej

3/4 szklanki mleka

2 jajka

po pół łyżeczki soli, pieprzu, majeranku

olej do smażenia

 

 

 

*** Do miski wsypujemy mąkę i sodę, wbijamy jajka, wlewamy mleko i dodajemy przyprawy ***

*** Wszystko dokładnie mieszamy ***

*** Ugotowaną, ostudzoną i odciśniętą z wody kapustę drobno kroimy ***

*** Kapustę dodajemy do ciasta i całość ponownie dokładnie mieszamy ***

*** Smażymy placki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i układamy po około 2 łyżki ciasta na każdy placek ***

*** Smażymy na średnim ogniu,  z dwóch stron na rumiano ***

*** Po zdjęciu z patelni, placki układamy na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu ***

*** Podajemy na ciepło, najlepiej smakują w towarzystwie czerwonego barszczu. Placki możemy także serwować z sosem np czosnkowym, grzybowym albo mięsnym ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

 

 

KOMENTARZE