Makowiec japoński z kremem kawowym - IMG 3540

Makowiec japoński z kremem kawowym

Makowiec japoński z kremem kawowym

 

Makowiec japoński z kremem kawowym - IMG 3540

 

Składniki:

* użyłam blaszki o wymiarach 32×20 cm

1 opakowanie herbatników (ok 20 sztuk)

0,5 kg maku – suchego, niemielonego

200g miękkiego masła 

200g cukru pudru

7 jajek (osobno żółtka i białka)

80g kaszy manny

50g rodzynek

50g żurawiny

50g kandyzowanej skórki pomarańczowej

100g mieszanki orzechów

7 jabłek

  • Krem kawowy:

300ml śmietanki kremówki 36%

250g serka mascarpone

2 łyżki cukru pudru

2 łyżki kawy rozpuszczalnej

 

Makowiec japoński z kremem kawowym - IMG 3546

 

*** Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy warstwę herbatników (moja foremka ma wymiary 32 x 20 cm) ***

Makowiec japoński z kremem kawowym - IMG 0422

*** Mak przekładamy do garnka i zalewamy wodą na około 1 cm nad makiem. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy często mieszając przez około pół godziny ***

Makowiec japoński z kremem kawowym - IMG 0160

*** Mak przecedzamy i odkładamy na sitku do całkowitego wystudzenia ***

Makowiec japoński z kremem kawowym - IMG 0170

*** Zimny i odcedzony mak mielimy dwukrotnie ***

Makowiec japoński z kremem kawowym - IMG 0182

*** Miękkie masło (w temperaturze pokojowej) ucieramy mikserem razem z cukrem pudrem. Ciągle miksując dodajemy po jednym żółtku ***

Makowiec japoński z kremem kawowym - E6A97041 0F51 43B9 92B5 AA4A0B1FDC21

*** Cały czas mieszając dokładamy partiami zmielony mak ***

Makowiec japoński z kremem kawowym - IMG 0367

*** Następnie dodajemy kaszę manną. Całość mieszamy do czasu połączenia się składników ***

Makowiec japoński z kremem kawowym - IMG 0432

*** Dodajemy wszystkie bakalie: posiekane orzechy, skórkę pomarańczową, rodzynki i żurawinę ***

Makowiec japoński z kremem kawowym - IMG 0373

*** Mieszamy ***

Makowiec japoński z kremem kawowym - IMG 0393

*** Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach ***

Makowiec japoński z kremem kawowym - IMG 0434

*** Starte jabłka dodajemy do masy makowej, mieszamy ***

Makowiec japoński z kremem kawowym - IMG 0436

*** Białka jaj ubijamy na sztywno i dodajemy do masy ***

Makowiec japoński z kremem kawowym - IMG 0437

*** Mieszamy delikatnie do połączenia składników ***

Makowiec japoński z kremem kawowym - IMG 0438

*** Gotową masę makową przekładamy na spód z herbatników, wyrównujemy ***

Makowiec japoński z kremem kawowym - IMG 0439

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175’C i pieczemy przez 1 godzinę ***

Makowiec japoński z kremem kawowym - IMG 0465

*** Gdy ciasto całkowicie wystygnie, przygotowujemy krem kawowy. W misie miksera umieszczamy śmietankę oraz serek mascarpone, dodajemy cukier puder i całość miksujemy, aż uzyskamy sztywny krem ***

Makowiec japoński z kremem kawowym - IMG 3421 1

*** Do kawy rozpuszczalnej dodajemy 1-2 łyżki wody, mieszamy. Rozpuszczoną kawę dodajemy do kremu, dokładnie mieszamy ***

Makowiec japoński z kremem kawowym - IMG 3429

*** Krem nakładamy na ciasto, można to zrobić za pomocą worka cukierniczego i tylki w kształcie gwiazdy, albo po prosu wyłożyć łyżką i wyrównać ***

Makowiec japoński z kremem kawowym - IMG 3430 scaled e1734693262456

*** Przed podaniem przechowujemy w lodówce ***

Makowiec japoński z kremem kawowym - IMG 3540

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

Makowiec japoński z kremem kawowym - 4FBA9DB2 BAFB 4C03 A2CA 7ED4BF76AF80

Makowiec japoński z kremem kawowym - D5819784 B0C2 4292 9BCE 4ED140BEDA26

    • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Makowiec japoński z kremem kawowym - IMG 1742

 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry