Makowiec królewski


Makowiec królewski

Wilgotne, bardzo smaczne i efektowne ciasto z dużą ilością maku oraz bakali, wykończone elegancką polewą. Ideale na święta i szczególne okazję. Polecam!

 

 

Składniki:

* użyłam blaszki o wymiarach 32×20 cm

0,5 kg maku – suchego, niemielonego

200g miękkiego masła

200g cukru pudru

7 jajek (osobno żółtka i białka)

80g kaszy manny

50g rodzynek

50g żurawiny

50g kandyzowanej skórki pomarańczowej

100g mieszanki orzechów

7 jabłek

  • Polewa:

2 szklanki cukru pudru

ok 1/4 szklanki słodkiej śmietanki

pół gorzkiej czekolady

  • Dodatkowo:

ok 20 sztuk herbatników

kilka łyżek mleka

 

 

 

*** Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy warstwę herbatników (moja foremka ma wymiary 32 x 20 cm) ***

*** Herbatniki delikatnie nasączamy mlekiem ***

*** Mak przekładamy do garnka i zalewamy wodą na około 1 cm nad makiem. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy często mieszając przez około pół godziny ***

*** Mak przecedzamy i odkładamy na sitku do całkowitego wystudzenia ***

*** Zimny i odcedzony mak mielimy dwukrotnie ***

*** Miękkie masło (w temperaturze pokojowej) ucieramy mikserem razem z cukrem pudrem. Ciągle miksując dodajemy po jednym żółtku ***

*** Cały czas mieszając dokładamy partiami zmielony mak ***

*** Następnie dodajemy kaszę manną. Całość mieszamy do czasu połączenia się składników ***

*** Dodajemy wszystkie bakalie: posiekane orzechy, skórkę pomarańczową, rodzynki i żurawinę ***

*** Mieszamy ***

*** Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach ***

*** Starte jabłka dodajemy do masy makowej, mieszamy ***

*** Białka jaj ubijamy na sztywno i dodajemy do masy ***

*** Mieszamy delikatnie do połączenia składników ***

*** Gotową masę makową przekładamy na spód z herbatników, wyrównujemy ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175’C i pieczemy przez 1 godzinę ***

*** Gdy ciasto całkowicie wystygnie, przygotowujemy polewę. W miseczce mieszamy cukier puder ze śmietanką, aż uzyskamy gęsty lukier. Do drugiej miseczki przekładamy połamaną na kawałki czekoladę i roztapiamy ją w mikrofali lub w kąpieli wodnej ***

*** Ciasto polewamy równomiernie lukrem. Roztopioną czekoladę przekładamy do woreczka, odcinamy końcówkę. Z czekolady robimy poprzeczne paseczki na cieście. Całą operacje musimy wykonać dość szybko, aby lukier nie zdążył zastygnąć ***

*** Za pomocą wykałaczki lub patyczka wykonujemy pociągnięcia raz w jedną, a raz w drugą stronę, rozmazując delikatnie czekoladę na lukrze ***

*** W ten sposób tworzymy wzorek na całym cieście ***

*** Ciasto wkładamy do lodówki aby polewa stężała ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

KOMENTARZE