Makowiec królewski
Wilgotne, bardzo smaczne i efektowne ciasto z dużą ilością maku oraz bakali, wykończone elegancką polewą. Ideale na święta i szczególne okazję. Polecam!
Składniki:
* użyłam blaszki o wymiarach 32×20 cm
0,5 kg maku – suchego, niemielonego
200g miękkiego masła
200g cukru pudru
7 jajek (osobno żółtka i białka)
80g kaszy manny
50g rodzynek
50g żurawiny
50g kandyzowanej skórki pomarańczowej
100g mieszanki orzechów
7 jabłek
- Polewa:
2 szklanki cukru pudru
ok 1/4 szklanki słodkiej śmietanki
pół gorzkiej czekolady
- Dodatkowo:
ok 20 sztuk herbatników
kilka łyżek mleka
*** Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy warstwę herbatników (moja foremka ma wymiary 32 x 20 cm) ***
*** Herbatniki delikatnie nasączamy mlekiem ***
*** Mak przekładamy do garnka i zalewamy wodą na około 1 cm nad makiem. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy często mieszając przez około pół godziny ***
*** Mak przecedzamy i odkładamy na sitku do całkowitego wystudzenia ***
*** Zimny i odcedzony mak mielimy dwukrotnie ***
*** Miękkie masło (w temperaturze pokojowej) ucieramy mikserem razem z cukrem pudrem. Ciągle miksując dodajemy po jednym żółtku ***
*** Cały czas mieszając dokładamy partiami zmielony mak ***
*** Następnie dodajemy kaszę manną. Całość mieszamy do czasu połączenia się składników ***
*** Dodajemy wszystkie bakalie: posiekane orzechy, skórkę pomarańczową, rodzynki i żurawinę ***
*** Mieszamy ***
*** Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach ***
*** Starte jabłka dodajemy do masy makowej, mieszamy ***
*** Białka jaj ubijamy na sztywno i dodajemy do masy ***
*** Mieszamy delikatnie do połączenia składników ***
*** Gotową masę makową przekładamy na spód z herbatników, wyrównujemy ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175’C i pieczemy przez 1 godzinę ***
*** Gdy ciasto całkowicie wystygnie, przygotowujemy polewę. W miseczce mieszamy cukier puder ze śmietanką, aż uzyskamy gęsty lukier. Do drugiej miseczki przekładamy połamaną na kawałki czekoladę i roztapiamy ją w mikrofali lub w kąpieli wodnej ***
*** Ciasto polewamy równomiernie lukrem. Roztopioną czekoladę przekładamy do woreczka, odcinamy końcówkę. Z czekolady robimy poprzeczne paseczki na cieście. Całą operacje musimy wykonać dość szybko, aby lukier nie zdążył zastygnąć ***
*** Za pomocą wykałaczki lub patyczka wykonujemy pociągnięcia raz w jedną, a raz w drugą stronę, rozmazując delikatnie czekoladę na lukrze ***
*** W ten sposób tworzymy wzorek na całym cieście ***
*** Ciasto wkładamy do lodówki aby polewa stężała ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ