Makowiec japoński
Pyszny i bardzo wilgotny makowiec bez dodatku mąki pszennej. Idealne ciasto na święta Bożego Narodzenia. Jest proste w przygotowaniu, bardzo smaczne i efektowne. Polecam!
Użyłam blaszki o wymiarach 32×20 cm
Składniki:
8 jajek
szczypta soli
pół litra mleka
400g maku
250g cukru pudru
200g miękkiego masła
200g kaszy manny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jabłka
pół szklanki rodzynek
kilka kropli olejku pomarańczowego lub migdałowego
- Polewa czekoladowa:
50g czekolady mlecznej
50g czekolady deserowej
ok 100ml słodkiej śmietanki 30-36%
*** Mak przesypujemy do garnka, zalewamy mlekiem i zagotowujemy, mieszając drewnianą łyżką lub szpatułką ***
*** Garnek zdejmujemy z ognia, przykrywamy pokrywką i odkładamy na około 30 minut do napęcznienia. Po tym czasie mak odcedzamy na sitku z nadmiaru mleka ***
*** Następnie mak musimy rozdrobnić, możemy to zrobić blenderem lub przepuszczając przez maszynkę do mielenia ***
*** Miękkie masło (w temperaturze pokojowej) ucieramy mikserem razem z cukrem pudrem. Ciągle miksując dodajemy po jednym żółtku oraz kilka kropli olejku pomarańczowego lub migdałowego ***
*** Cały czas miksując dokładamy partiami zmielony mak. Następnie dodajemy kaszę manną oraz proszek do pieczenia. Całość mieszamy do czasu połączenia się składników ***
*** Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach ***
*** Starte jabłka oraz rodzynki dodajemy do masy makowej i mieszamy łyżką lub szpatułką ***
*** Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli ***
*** Ubite białka dodajemy do ciasta makowego i całość delikatnie mieszamy łyżką. Następnie ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja blaszka ma wymiary 32×20 cm) ***
*** Blaszkę z ciasta wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175’C i pieczemy przez 1 godzinę ***
*** Gdy ciasto przestygnie przygotowujemy polewę czekoladową. W garnku zagotowujemy wodę, do miseczki wkładamy połamaną na kawałki czekoladę, zalewamy ją śmietanką i miseczkę umieszczamy na garnku z gotującą się wodą, w ten sposób rozpuszczamy czekoladę w tak zwanej kąpieli wodnej ***
*** Czekoladę mieszamy, aż się rozpuści i połączy ze śmietanką ***
*** Rozpuszczoną czekoladą polewamy ciasto ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
ktoś robił ten makowiec? jakie efekty ?