Szybki makowiec zaplatany - 0527F68B 50DB 43EA 9535 60ABBD102635

Szybki makowiec zaplatany

Szybki makowiec zaplatany

Mięciutkie, delikatne i wilgotne ciasto zaplecione z aromatyczną masą makową oraz obsypane słoneczną kruszonką. Bardzo smaczne i szybkie w wykonaniu ciasto świąteczne. Jak dla mnie ten makowiec jest jeszcze lepszy od tego tradycyjnego zawijanego. A dzięki użyciu suchych drożdży i gotowej masy makowej jest on bardzo szybki i nietrudny w wykonaniu.

 

Szybki makowiec zaplatany - 0527F68B 50DB 43EA 9535 60ABBD102635

 

Składniki:

  • Ciasto:

500g mąki

7g suchych drożdży

200ml ciepłego mleka

50g cukru

2 jajka

1 żółtko

120g masła

  • Dodatkowo:

1 puszka gotowej masy makowej

roztrzepane białko

  • Kruszonka:

50g cukru

50g zimnego masła

70g mąki pszennej

  • Lukier (opcjonalnie):

pół szklanki cukru pudru

1-2 łyżki słodkiej śmietanki

 

Szybki makowiec zaplatany - 9CB97071 F1D2 4F10 A544 6B5F1A4CF6D2

 

*** Masło roztapiamy i studzimy ***

Szybki makowiec zaplatany - 89BF9FF3 B518 45DC B2CF 873464DC1A13

*** Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy cukier, jajka i żółtko oraz przestudzone masło. Mieszamy i wyrabiamy ciasto dodając powoli ciepłe (ale nie gorące) mleko ***

Szybki makowiec zaplatany - AE5429E8 FEEB 46B9 99F4 8BF538EABB01

*** Ciasto wyrabiamy, aż będzie miękkie i sprężyste, a następnie przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką ***

Szybki makowiec zaplatany - DD389136 261D 4050 BC84 64B49DCB6CEB

*** Całość odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia ***

Szybki makowiec zaplatany - F9161965 5D47 484B 952A 6796F41C5327

*** Po godzinie ciasto ponownie wyrabiamy na posypanym mąką blacie i dzielimy na dwie równe części ***

Szybki makowiec zaplatany - 5177B86A F625 496A B777 0F0D15F0065C

*** Każdą część ciasta rozwałkowujemy na prostokąt o długości foremki do pieczenia. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym białkiem  ***

Szybki makowiec zaplatany - 04FA3D57 05FD 4F6D 8B96 2EB354DC2C2B

*** Na każdym cieście rozsmarowujemy połowę masy makowej ***

Szybki makowiec zaplatany - 16170735 57E9 4C75 B3B1 6FC07BD800F5

*** Ciasto delikatnie zwijamy, a brzegi sklejamy smarując białkiem ***

Szybki makowiec zaplatany - 24EAD604 C73A 45C0 A059 B0A9D3C6D37C

*** Powstały makowiec przecinamy wzdłuż na pół, pozostawiając końcówkę nie przekrojoną ***

Szybki makowiec zaplatany - 678A5687 DDA4 442E B099 9B741284D483

*** Rozcięte końcówki zaplatamy, tworząc warkocz. Następnie przecinamy końcówkę- pozostałą część ciasta i dokańczamy zaplatanie ***

Szybki makowiec zaplatany - 5026EAE0 434C 4D82 B6CD B42015C4D44F

*** Oba makowce umieszczamy w foremce do pieczenia wyłożonej dwoma arkuszami papieru do pieczenia, tak aby zawijańce były od siebie oddzielone papierem ***

Szybki makowiec zaplatany - 86449102 2589 433C BD0B 7EEE96BC85CD

*** Wszystkie składniki kruszonki mieszamy i rozcieramy w palcach, aż powstaną grudki. Makowce smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy kruszonką ***

Szybki makowiec zaplatany - CACEB98C C994 44D5 9E0E 430E37E6FD1A

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 60 minut – do suchego patyczka ***

Szybki makowiec zaplatany - 364F1291 E51C 44E5 8BEF 792DCA07B617

*** Po wystudzeniu makowce możemy polać lukrem wykonanym z cukru pudru wymieszanego ze śmietanką ***

Szybki makowiec zaplatany - AF09E258 B561 4A3A 9EB4 147B89E8BE82

Szybki makowiec zaplatany - 9CB97071 F1D2 4F10 A544 6B5F1A4CF6D2

Szybki makowiec zaplatany - 0527F68B 50DB 43EA 9535 60ABBD102635

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

Szybki makowiec zaplatany - 4FBA9DB2 BAFB 4C03 A2CA 7ED4BF76AF80

Szybki makowiec zaplatany - D5819784 B0C2 4292 9BCE 4ED140BEDA26

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Szybki makowiec zaplatany - IMG 1742

 

12 komentarzy do “Szybki makowiec zaplatany”

  1. Czy podany czas pieczenia jest odpowiedni? Po 40 min / góra – dół / 180*C był suchy patyczek i ładnie zarumienione ciasto. Postępowałam zgodnie z przepisem i po godzinę wyszedł za mocno przypieczony i dość suchy. Ale ogólnie przepis super 🙂 Robiłam z masą własnej roboty.

  2. To mój pierwszy makowiec. Wyszedł rewelacyjnie. Tylko z wrażenia zapomnialam zapleść, więc wyszedł w formie rolady. Następnym razem sama zrobię masę makowa. Super blog, pozdrawiam

  3. O co chodzi z tymi jajkami? W przepisie podane jest 2 jajka plus 1 żółtko a potem w opisie przygotowania napisane jest w pierwszym etapie żeby dodać drożdże…jajko a gdzie dodać reszte ? (1jajko i 1 żółtko)

    1. Monika - Blog z apetytem

      Zawsze robię kruszonkę z tych składników, w takich proporcjach jakie są podane w przepisie i zawsze wychodzi idealna. Ważne jest aby masło było zimne, z lodówki. Składniki trzeba rozcierać palcami tak długo, aż wyjdzie ładna kruszonka.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry