Szybki makowiec zaplatany


Szybki makowiec zaplatany

Mięciutkie, delikatne i wilgotne ciasto zaplecione z aromatyczną masą makową oraz obsypane słoneczną kruszonką. Bardzo smaczne i szybkie w wykonaniu ciasto świąteczne. Jak dla mnie ten makowiec jest jeszcze lepszy od tego tradycyjnego zawijanego. A dzięki użyciu suchych drożdży i gotowej masy makowej jest on bardzo szybki i nietrudny w wykonaniu.

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

500g mąki

7g suchych drożdży

200ml ciepłego mleka

50g cukru

2 jajka

1 żółtko

120g masła

  • Dodatkowo:

1 puszka gotowej masy makowej

roztrzepane białko

  • Kruszonka:

50g cukru

50g zimnego masła

70g mąki pszennej

  • Lukier (opcjonalnie):

pół szklanki cukru pudru

1-2 łyżki słodkiej śmietanki

 

 

*** Masło roztapiamy i studzimy ***

*** Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy cukier, jajka i żółtko oraz przestudzone masło. Mieszamy i wyrabiamy ciasto dodając powoli ciepłe (ale nie gorące) mleko ***

*** Ciasto wyrabiamy, aż będzie miękkie i sprężyste, a następnie przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką ***

*** Całość odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia ***

*** Po godzinie ciasto ponownie wyrabiamy na posypanym mąką blacie i dzielimy na dwie równe części ***

*** Każdą część ciasta rozwałkowujemy na prostokąt o długości foremki do pieczenia. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym białkiem  ***

*** Na każdym cieście rozsmarowujemy połowę masy makowej ***

*** Ciasto delikatnie zwijamy, a brzegi sklejamy smarując białkiem ***

*** Powstały makowiec przecinamy wzdłuż na pół, pozostawiając końcówkę nie przekrojoną ***

*** Rozcięte końcówki zaplatamy, tworząc warkocz. Następnie przecinamy końcówkę- pozostałą część ciasta i dokańczamy zaplatanie ***

*** Oba makowce umieszczamy w foremce do pieczenia wyłożonej dwoma arkuszami papieru do pieczenia, tak aby zawijańce były od siebie oddzielone papierem ***

*** Wszystkie składniki kruszonki mieszamy i rozcieramy w palcach, aż powstaną grudki. Makowce smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy kruszonką ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 60 minut – do suchego patyczka ***

*** Po wystudzeniu makowce możemy polać lukrem wykonanym z cukru pudru wymieszanego ze śmietanką ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

3.6 11 votes
Article Rating

Leave a Reply

9 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Kinga
Kinga
4 miesięcy temu

To mój pierwszy makowiec. Wyszedł rewelacyjnie. Tylko z wrażenia zapomnialam zapleść, więc wyszedł w formie rolady. Następnym razem sama zrobię masę makowa. Super blog, pozdrawiam

Julita
Julita
5 miesięcy temu

O co chodzi z tymi jajkami? W przepisie podane jest 2 jajka plus 1 żółtko a potem w opisie przygotowania napisane jest w pierwszym etapie żeby dodać drożdże…jajko a gdzie dodać reszte ? (1jajko i 1 żółtko)

Anonimowo
Anonimowo
5 miesięcy temu

Wygląda pięknie. Jakiej firmy użyła pani masy makowej,?

Anonimowo
Anonimowo
6 miesięcy temu

Pyszny wyszedł zjedliśmy w jeden dzień. Do tego pięknie wygląda. Polecam bardzo.

Andrzej
Andrzej
6 miesięcy temu

Styki składnikami kruszonką wychodzi jednolitą masą. Nie polecam