Kruche ciasteczka marchewkowe


Kruche ciasteczka marchewkowe

Delikatne, wilgotne, maślane ciasteczka z dodatkiem startej marchewki. Bardzo smaczne i proste w przygotowaniu.

 

 

Składniki:

250g mąki pszennej

100g marchewki – 1 średnia

5 łyżek cukru pudru

1 jajko

100g zimnego masła

pół łyżeczki proszku do pieczenia

  • Dodatkowo:

cukier puder do posypania ciastek

 

 

*** Marchew obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach (po starciu ma jej być 100 gram) ***

*** Do marchewki dodajemy mąkę, cukier puder i proszek dopieczenia, mieszamy ***

*** Dokładamy jajko oraz pokrojone na kawałki masło ***

*** Wszystko zagniatamy ręcznie lub za pomocą robota z hakiem na jednolite ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny ***

*** Następnie ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na grubość około 4-5 mm ***

*** Za pomocą foremek lub szklanki wycinamy ciasteczka ***

*** Gotowe ciastka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 12-15 minut – do zrumienienia ***

*** Po upieczeniu ciasteczka oprószamy cukrem pudrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

 

 

KOMENTARZE