Klopsiki rybne w zalewie


Klopsiki rybne w zalewie

Kolejna propozycja na danie świąteczne, które można, a nawet trzeba przygotować kilka dni wcześniej. Smażone klopsiki rybne w pysznej, słodko-kwaśnej zalewie, świetnie sprawdzą się jako przekąska zarówno w święta jak i na sylwestra. Zawekowane w słoikach „na gorąco” spokojnie mogą stać w lodówce nawet dwa tygodnie.

 

 

Składniki:

1kg filetów rybnych (u mnie filety z morszczuka)

1 cebula

1 łyżeczka masła

1 czerstwa bułka + ok pół szklanki mleka

1 jajko

1 łyżeczka majeranku

2 łyżeczki przyprawy do ryby

sól i pieprz – do smaku

1 szklanka bułki tartej

olej do smażenia

  • Zalewa:

3 szklanki wody

1 szklanka octu

1 cebula

1 mała marchewka (lub pół dużej)

5 łyżek cukru

1 łyżka soli

2 liście laurowe

4 ziarna ziela angielskiego

1 łyżka ziaren gorczycy

 

 

 

 

*** Rybę myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki ***

*** Czerstwą bułkę namaczamy w mleku. Cebulę kroimy na kawałki i podsmażamy na łyżce masła ***

*** Rybę mielimy lub drobno siekamy w malakserze wraz z podsmażoną cebulką i odciśniętą z mleka bułką ***

*** Do ryby dodajemy jajko, 3 łyżki bułki tartej oraz przyprawy ***

*** Z tak przygotowanej masy formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je w pozostałej bułce tartej ***

*** Klopsiki smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano ***

*** Po usmażeniu klopsiki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym ***

*** Ciepłe klopsiki przekładamy do słoików ***

*** Przygotowujemy zalewę. Do garnka wlewamy wodę i ocet, dodajemy sól, cukier, pokrojoną w paseczki marchew i cebulę oraz ziele angielskie, gorczyce i liście laurowe. Całość zagotowujemy ***

*** Klopsiki w słoikach zalewamy gorącą zalewą. Zakręcamy, odstawiamy do wystudzenia i odkładamy do lodówki na co najmniej dwa dni ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE