Świąteczny pasztet z żurawiną


Świąteczny pasztet z żurawiną

Pyszny, wilgotny i delikatnie słodkawy od żurawiny pasztet wieprzowo-drobiowy. Rewelacyjna przekąska świąteczna. Polecam!

 

 

Składniki:

3 kg mieszanego mięsa, drobiowego i wieprzowego (użyłam ćwiartek drobiowych, szynki, łopatki, karkówki i boczku)

włoszczyzna: 1 marchew, 1 niewielka pietruszka, kawałek selera, kawałek pora, opcjonalnie zielona pietruszka

garść suszonych grzybów

1 cebula

3 jajka

pół szklanki suszonej żurawiny

40dkg wątróbki drobiowej + 1 cebula

Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa, imbir (świeży- starty na drobnej tarce lub suszony)

Przyprawy do gotowania mięsa: 3 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, 8 ziarenek pieprzu, 1 łyżka soli

 

 

 

*** Mięso (oprócz wątróbki) myjemy i umieszczamy w dużym garnku. Na mięsie wykładamy włoszczyznę, pokrojoną cebulę, grzybki, liście laurowe, pieprz w kulkach i ziele angielskie

*** Całość zalewamy wodą (do poziomu mięsa), solimy i zagotowujemy. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez około 2,5 godziny godzinę, do całkowitej miękkości mięsa. Mięso powinno się wręcz rozpadać. W międzyczasie wątróbkę podsmażamy przez chwilę z pokrojoną cebulką. Wątróbka ma pozostać surowa w środku ***

*** Mięso oraz warzywa studzimy (wywaru w którym gotowało się mięso nie wylewamy) i mielimy w maszynce lub blendujemy na gładką masę. Wątróbkę z cebulką także mielimy ***

*** Do mięsa dodajemy 1 szklankę wywaru, który pozostał nam po gotowaniu mięsa,  żółtka oraz przyprawy do smaku. Pasztet musi mieć dość wyrazisty smak, aż może się wydawać, że jest zbyt mocno przyprawiony, wtedy powinno być ok. Jeżeli pasztet nadal jest dość suchy możemy dodać więcej wywaru ***

*** Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie łączymy je z masą mięsną ***

*** Dodajemy suszoną żurawinę, mieszamy ***

*** Pasztet przekładamy do wyłożonych papierem do pieczenia lub wysmarowanych tłuszczem foremek ***

*** Pieczemy przez około 1 godzinę w temperaturze 200’C, a następnie zmniejszamy temperaturę do 180’C i pieczemy jeszcze przez około 30 minut. W połowie pieczenia możemy pasztety przykryć z wierzchu papierem albo folią aluminiową, żeby się za mocno nie przepiekły ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

0 0 votes
Article Rating

Leave a Reply

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments