Domowy pasztet pieczony - IMG 8826

Domowy pasztet pieczony

Domowy pasztet pieczony

Pyszny domowy pasztet możemy wykonać od podstaw z surowego mięsa lub z resztek mięs, które zostały nam z rosołu, pieczeni lub z przyjęcia albo po świętach. Możemy go zajadać na kanapkach lub podać na przykład jako przekąskę na imprezie. Jeśli wykonamy więcej pasztetu na raz, spokojnie nadmiar możemy zamrozić na później.

 

Domowy pasztet pieczony - IMG 8826

Domowy pasztet pieczony - IMG 8902

 

 

Składniki:

2 kg dowolnego mięsa (razem z tłustymi kawałkami i skórami)

350g wątróbki drobiowej

włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler, por

1 cebula

1 łyżka masła

1 czerstwa bułka

3 jajka

Przyprawy: sól, pieprz, 2 łyżki majeranku, 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka granulowanego czosnku, 1 łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka suszonego imbiru, liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego

opcjonalnie: suszone grzyby, suszona żurawina, suszone śliwki, smalec

 

MOJA RADA: pyszny domowy pasztet możemy wykonać także z resztek mięsa które zostały nam z obiadów lub na przykład po świętach. Wystarczy zmielić wszystko w maszynce, dodać rosół lub bulion, przyprawy, surową wątróbkę, jajka, cebulkę i gotowe.

 

Domowy pasztet pieczony - IMG 8877

 

 

*** Mięso (oprócz wątróbki) przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Na mięsie wykładamy włoszczyznę, suszone grzybki jeśli ich używamy, liście laurowe, pieprz w kulkach i ziele angielskie. Całość zalewamy wodą (do poziomu mięsa), solimy i zagotowujemy. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez około 2,5 godziny, do całkowitej miękkości mięsa ***

Domowy pasztet pieczony - 05165909 6E5A 4938 817F DB826085852E scaled e1698467248207

*** Cebule kroimy w kostkę i szklimy na maśle ***

Domowy pasztet pieczony - IMG 8819

*** Mięso oraz warzywa studzimy (wywaru w którym gotowało się mięso nie wylewamy). Ostudzone mięso obieramy z kości i mielimy w maszynce na gładką masę razem ze skórami i tłustymi kawałkami. Jeśli mięso jest zbyt chude można dołożyć do niego 2-3 łyżki smalcu, ponieważ pasztet może wyjść suchy ***

Domowy pasztet pieczony - IMG 8771 1

*** Na końcu mielimy surową wątróbkę, podsmażoną cebulę i czerstwą bułkę ***

Domowy pasztet pieczony - IMG 8820

*** Do masy mięsnej dodajemy pół szklanki bulionu (rosołu) w którym gotowaliśmy mięso, żółtka jaj i przyprawy ***

Domowy pasztet pieczony - IMG 8822

*** Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli ***

Domowy pasztet pieczony - IMG 8823

*** Mięso musi być dość wyraziście doprawione, jeżeli po zmieszaniu masa nadal będzie dość sucha, można dodać więcej rosołu. Do doprawionej i wymieszanej masy mięsnej dodajemy ubite białka jaj. Całość delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką ***

Domowy pasztet pieczony - IMG 8825

*** Masę mięsną przekładamy do 3-4 keksówek. Do pasztetu można dodać wedle upodobań suszone śliwki lub żurawinę ***

Domowy pasztet pieczony - IMG 8824

*** Z wierzchu pasztety możemy posypać ozdobnie sezamem, czarnuszką, makiem, suszonymi owocami lub innymi ulubionymi dodatkami ***

Domowy pasztet pieczony - IMG 8826

*** Pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 200’C, a następnie zmniejszamy temperaturę do 180’C i pieczemy jeszcze przez 30 minut. W połowie pieczenia możemy pasztety przykryć z wierzchu papierem do pieczenia, żeby się za mocno nie przepiekły ***

Domowy pasztet pieczony - IMG 8877

Domowy pasztet pieczony - IMG 8902

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

Domowy pasztet pieczony - 4FBA9DB2 BAFB 4C03 A2CA 7ED4BF76AF80

Domowy pasztet pieczony - D5819784 B0C2 4292 9BCE 4ED140BEDA26

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Domowy pasztet pieczony - IMG 1742

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry