Stroganow! - 6F567ABC 08BC 4F14 8885 E1B52D44DD23

Stroganow!

Stroganow!

Tak wiem, że jest już ciepło, ale to danie kocham miłością wielką i zdarza się, że robię je nawet latem. Stroganow (Boeuf Strogonow), to świetny pomysł na mega smaczny obiad lub kolacje. Może być także podany na przyjęciu lub jako elegancki niedzielny, rodzinny posiłek. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem, ale jako dodatek sprawdzą się także pyzy, ziemniaczki lub kasza. Palce lizać!

Robiłam ten gulasz już w różnych wersjach, tym razem przetestowałam opcję z boczkiem oraz wytrawnym winem i powiem Wam, że naprawdę warto, przyrządzić go w ten sposób. Spróbujcie, a nie będziecie żałować!

 

Stroganow! - 6F567ABC 08BC 4F14 8885 E1B52D44DD23

Stroganow! - DE823E7F D03C 47D8 BA3F 0C52758C7F7F

 

Składniki:

0,5 kg wołowiny

ok 25 dkg chudego boczku surowego

1 cebula

2 ząbki czosnku

15 dkg pieczarek

1 szklanka wytrawnego czerwonego wina (ewentualnie półwytrawnego)

1 szklanka bulionu lub wody

1 czerwona papryka

2 kiszone ogórki

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1 łyżka ostrej musztardy

Przypraw: sól, pieprz, cukier, słodka papryka, 2 kulki ziela angielskiego, liść laurowy

1 łyżka masła klarowanego do smażenia

1 łyżka mąki do zaciągnięcia sosu

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

 

Stroganow! - 2C6CAAA0 91E1 4957 9D49 2BC304BC40CB

 

 

*** Mięso wołowe kroimy w dość dużą kostkę ***

Stroganow! - BAB46666 6BA8 4770 B0CF BD0A08DD668C

*** Boczek kroimy w paseczki ***

Stroganow! - 3D6E2FA1 6451 4F8B 946B 1A2645B844CE

*** Na patelni na średniej mocy palnika wytapiamy boczek ***

Stroganow! - 59378A6D 0668 4946 9C35 28B907231A15

*** Dodajemy wołowinę i zwiększamy moc palnika ***

Stroganow! - A717B1F7 7284 4F7B 93EE 104FED26C5AB

*** Smażymy często mieszając, do momentu, aż mięso straci surowy kolor ***

Stroganow! - A9A663C8 85B4 449C 8A12 CB257A261FA7

*** Mięso przekładamy do garnka, a na patelni podsmażamy na maśle klarowanym drobno pokrojoną cebulkę z czosnkiem ***

Stroganow! - 67285CA2 533C 4027 A11B 07B27BB2AA13

*** Dodajemy pieczarki i smażymy do zrumienienia ***

Stroganow! - E768E11A 71FF 4752 9D1A C1C4A0076139

*** Całość przekładamy na mięso, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, zalewamy winem i zagotowujemy. Gotujemy na dużym ogniu przez 1-2 minuty ***

Stroganow! - 69587CBA 64DF 4D88 A916 D50C6FFB3E35

*** Wlewamy bulion, zagotowujemy i zmniejszamy moc palnika do minimum. Potrawę dusimy na niewielkim ogniu pod przykryciem około 1 godzinę. Następnie dodajemy pokrojone w paseczki ogórki kiszone oraz paprykę ***

Stroganow! - E1E2E0C1 4963 4E75 A2DF 01DC25A3C120

*** Całość gotujemy jeszcze około 30 minut do momentu, aż mięso całkowicie zmięknie. Po tym czasie do powstałego sosu dodajemy koncentrat pomidorowy oraz musztardę, mieszamy ***

Stroganow! - B43912D5 0E2B 4C81 B879 7A19D0FAEC5F

*** Sos zaciągamy mąką rozmieszaną w 1/3 szklanki wody – wlewany i zagotowujemy ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje ***

Stroganow! - C0CFEF79 AFAE 439A 8E3E 2D5E7EEAE350

*** Całość przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, odrobiną cukru (około pół łyżeczki) i papryką mieloną ***

Stroganow! - AF119342 D6C1 4D10 ABB0 C2595F540F7A

*** Na koniec posypujemy siekaną pietruszką ***

Stroganow! - 6F567ABC 08BC 4F14 8885 E1B52D44DD23

*** SMACZNEGO **

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

Stroganow! - IMG 3770

Stroganow! - B33E1223 4B73 4C5A 888D 6F5DE53112BE

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Stroganow! - IMG 1742

 

 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry