Stroganow!


Stroganow!

Tak wiem, że jest już ciepło, ale to danie kocham miłością wielką i zdarza się, że robię je nawet latem. Stroganow (Boeuf Strogonow), to świetny pomysł na mega smaczny obiad lub kolacje. Może być także podany na przyjęciu lub jako elegancki niedzielny, rodzinny posiłek. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem, ale jako dodatek sprawdzą się także pyzy, ziemniaczki lub kasza. Palce lizać!

Robiłam ten gulasz już w różnych wersjach, tym razem przetestowałam opcję z boczkiem oraz wytrawnym winem i powiem Wam, że naprawdę warto, przyrządzić go w ten sposób. Spróbujcie, a nie będziecie żałować!

 

 

Składniki:

0,5 kg wołowiny

ok 25 dkg chudego boczku surowego

1 cebula

2 ząbki czosnku

15 dkg pieczarek

1 szklanka wytrawnego czerwonego wina (ewentualnie półwytrawnego)

1 szklanka bulionu lub wody

1 czerwona papryka

2 kiszone ogórki

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1 łyżka ostrej musztardy

Przypraw: sól, pieprz, cukier, słodka papryka, 2 kulki ziela angielskiego, liść laurowy

1 łyżka masła klarowanego do smażenia

1 łyżka mąki do zaciągnięcia sosu

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

 

 

 

*** Mięso wołowe kroimy w dość dużą kostkę ***

*** Boczek kroimy w paseczki ***

*** Na patelni na średniej mocy palnika wytapiamy boczek ***

*** Dodajemy wołowinę i zwiększamy moc palnika ***

*** Smażymy często mieszając, do momentu, aż mięso straci surowy kolor ***

*** Mięso przekładamy do garnka, a na patelni podsmażamy na maśle klarowanym drobno pokrojoną cebulkę z czosnkiem ***

*** Dodajemy pieczarki i smażymy do zrumienienia ***

*** Całość przekładamy na mięso, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, zalewamy winem i zagotowujemy. Gotujemy na dużym ogniu przez 1-2 minuty ***

*** Wlewamy bulion, zagotowujemy i zmniejszamy moc palnika do minimum. Potrawę dusimy na niewielkim ogniu pod przykryciem około 1 godzinę. Następnie dodajemy pokrojone w paseczki ogórki kiszone oraz paprykę ***

*** Całość gotujemy jeszcze około 30 minut do momentu, aż mięso całkowicie zmięknie. Po tym czasie do powstałego sosu dodajemy koncentrat pomidorowy oraz musztardę, mieszamy ***

*** Sos zaciągamy mąką rozmieszaną w 1/3 szklanki wody – wlewany i zagotowujemy ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje ***

*** Całość przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, odrobiną cukru (około pół łyżeczki) i papryką mieloną ***

*** Na koniec posypujemy siekaną pietruszką ***

*** SMACZNEGO **

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

KOMENTARZE