Szybkie zraziki faszerowane


Szybkie zraziki faszerowane

Roladki z mięsa mielonego duszone w ciemnym sosie pieczeniowym, to pomysł na prosty, niedrogi i łatwy w wykonaniu obiadek dla całej rodzinki. Możemy je podać z ziemniaczkami, kluskami lub kaszą, w towarzystwie ulubionej surówki. Pace lizać!

 

 

Składniki:

0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego

Przyprawy do mięsa: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra

2 jajka

3-4 łyżki bułki tartej

1 łyżka musztardy

pół czerwonej papryki

około 5 cm pora – jasna część

pół pęczka zielonej pietruszki

1,5 szklanki bulionu lub wody

kilka suszonych grzybków

1 łyżka sosu sojowego

1 listek laurowy, 3 kulki ziela angielskiego, 3 kulki pieprzu

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

olej, smalec lub masło klarowanego smażenia

1 szklanka mąki do obtoczenia mięsa

 

 

*** Do mięsa mielonego dodajemy jajka, musztardę, bułkę tartą i przyprawy – do smaku ***

*** Całość dokładnie mieszamy ***

*** Do masy mięsnej dodajemy drobno pokrojoną paprykę, pora i posiekaną pietruszkę ***

*** Ponownie dokładnie mieszamy ***

*** Z masy mięsnej formujemy małe roladki i obtaczamy je w mące ***

*** Po obtoczeniu roladki ponownie formujemy w dłoniach, dociskając je dość mocno, aby nie rozpadały się podczas smażenia ***

*** Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i obsmażamy roladki z każdej strony na rumiany kolor ***

*** Następnie mięso zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy suszone grzyby, sos sojowy, liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz (jeśli patelnia jest zbyt mała lub niska, możemy przełożyć roladki do większego garnka) ***

*** Całość dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 25 minut, co jakiś czas obracając roladki ***

*** Po tym czasie wyjmujemy roladki z garnka, a do powstałego sosu dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. W razie potrzeby sos możemy jeszcze zaciągnąć niewielką ilością mąki rozrobionej z odrobiną wody (np 1 łyżka mąki i 1/4 szklanki wody), całość zagotowujemy i mieszamy, aż sos zgęstnieje ***

*** Do sosu ponownie dokładamy roladki, delikatnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 5 minut ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

4 2 votes
Article Rating

Leave a Reply

2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Tata sam w domu
Tata sam w domu
5 miesięcy temu

brakuje mi tu czosnku i cebuli 🙂
lecz wygląda obłędnie

Magda
Magda
5 miesięcy temu

Co można by było dodać zamiast papryki?