Sos tysiąca wysp


Sos tysiąca wysp

Znany i bardzo lubiany dodatek do wielu potraw, zarówno na ciepło jak i na zimno. Świetnie pasuje do hot dogów, burgerów, kebabów, tortilli, dań z grilla, zapiekanek oraz frytek i sałatek. Jest to jeden z najsłynniejszych sosów na świecie. Jest bardo smaczny, a przy tym banalnie prosty i szybki w wykonaniu. Polecam!

 

 

Składniki:

3 łyżki majonezu

2 łyżki pikantnego ketchupu

1 ząbek czosnku

1 ogórek konserwowy

pół cebuli

1 łyżeczka płynnego miodu

1 łyżeczka soku z cytryny

sól i pieprz

 

 

 

*** Cebulę i ogórka drobno siekamy ***

*** Do miseczki przekładamy majonez i dodajemy do niego przeciśnięty czosnek, mieszamy ***

*** Dokładamy ketchup, płynny miód (jeśli miód nie jest płynny można go chwilę podgrzać w mikrofali) wymieszany z sokiem z cytryny oraz posiekanego ogórka i cebulę ***

*** Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem ***

*** Gotowy sos wstawiamy do lodówki na około pół godziny, aby smaki się „przegryzły” ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • PRZEPISY NA GRILLA! DANIA Z RUSZTU, SAŁATKI I DODATKI DO POTRAW Z GRILLA PRZEPISY TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE