Kotlety schabowe z musztardą i majonezem


Kotlety schabowe z musztardą i majonezem

Posmarowanie mięsa niewielką ilością musztardy i majonezu sprawia, że po usmażeniu nie będzie ono suche ani gumowate. Kotlety przyrządzone w ten sposób wychodzą kruche, soczyste i aromatyczne. A gdy takie mięsko podamy z młodymi ziemniaczkami i zasmażaną kapustką to otrzymamy obiad idealny 😉 Polecam!

Przepis na zasmażaną kapustę znajdziecie TUTAJ

 

Składniki:

3 plastry schabu

1 jajko

3 łyżki mleka

3 łyżeczki musztardy

3 łyżeczki majonezu

1 szklanka bułki tartej

3/4 szklanki mąki

sól i pieprz

olej do smażenia

 

 

*** Mięso myjemy, osuszamy, rozbijamy i przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem ***

*** Na każdym kotlecie rozsmarowujemy z jednej strony łyżeczkę musztardy a z drugiej strony łyżeczkę majonezu ***

*** Kotlety przekładamy do miski, przykrywamy folią i wkładamy na około 1 godzinę do lodówki ***

*** Po tym czasie przygotowujemy panierkę. Na jeden talerz wysypujemy mąkę, na drugi bułkę tartą, a jajka wbijamy do miski, dodajemy mleko i roztrzepujemy. Mięso wyjmujemy z lodówki i obtaczamy najpierw w mące, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej ***

*** Mięso smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor ***

*** Do tak przyrządzonych kotletów polecam podać młodą kapustę zasmażaną PRZEPIS TUTAJ ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

Kotlety z zmieniaczkami na obiad w niedzielę

Rolazdki z mięsa mielonego na obiadek

KOMENTARZE