Oszukane zrazy
Zrazy z mięsa mielonego w pysznym sosie, które szybko się robi i są naprawdę bardzo smaczne! Jeśli znudziły Was się zwykłe kotlety mielone a nie macie zbyt wiele czasu na przyrządzenie wymyślnego obiadu to polecam gorąco ten pomysł. Już chyba wspominałam nieraz, że uwielbiam zrazy a także wszystkie wariacje na ich temat. Te roladki są mega pyszne, łatwe do zrobienia i mało czasochłonne- jednym słowem idealne :))
Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego (użyłam wieprzowo-wołowego)
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
musztarda- około 2 łyżki
2 ogórki kwaszone
1 cebula
10 dkg chudego boczku wędzonego
Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra
1,5 szklanki wody
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
olej do smażenia
1 łyżeczka mąki do zaciągnięcia sosu
Opcjonalnie: 1 łyżeczka pokruszonych suszonych grzybów
*** Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką i przyprawami- do smaku, tak jak na zwykłe kotlety mielone ***
*** Ogórki, cebulę oraz wędzony boczek kroimy w kosteczkę ***
*** Przyprawione mięso dzielimy na pięć porcji. Każdą część rozpłaszczamy dłonią na płaski placek , smarujemy delikatnie musztardą oraz obkładamy niedużą porcją cebulki, ogórka i boczku ***
*** Mięso rolujemy zaczynając od jednego boku- do środka i formujemy w dłoniach zgrabne roladki ***
*** Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy roladki z każdej strony na rumiany kolor ***
*** Następnie mięso zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 15 minut, co jakiś czas obracając roladki. Opcjonalnie do wody możemy dodać pokruszone suszone grzyby ***
*** Po tym czasie do powstałego sosu dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Następnie sos zaciągnąć odrobiną wody rozrobionej z mąką ***
*** Zrazy najlepiej smakują z ziemniaczkami, kluskami lub kaszą, z dodatkiem smacznej surówki. Ja do obiadu podałam sałatkę warzywną ze słoika na którą przepis znajdziecie tutaj ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ
Niestety roladki bardzo źle się zwijały, wszystko się rozpadało :/
Praktycznie za kazdym razem rozwalaja mi sie podczas smazenia. Co robie nie tak?
Robiłam dzisiaj i bardzo mi się rozwaliły i przychycilły patelni… Jak myślicie co zrypalam? Za duzo wody? Bo mięso miałam rozmrażane….
Przepis super, chcąc go wzbogacić do sosu dodałam francuską zupę cebulową z knorra to był strzał w 10
Dzięki za przepis, będę do niego wracać. Pyszne zrazy, bardzo nam smakowały.
Pyszne ja zamiast ziemniaków dałam ryż i ogórki
Robiłam pierwszy raz. Co tu dużo mówić. Pychota!
Zrobiłam je wczoraj z 1 kg.mięsa. Wyszło mi 9 zrazów. Wcale nie są takie proste, gdyż po nałożeniu cebulki, ogórka i boczku jest spory problem żeby je zlepić i uformować. Jak już mi się to udało to porozklejały się na patelni. Trzeba też uważać z ilością soli w mięsie gdyż ogórki i boczek jest słony. Mnie niestety wyszły zbyt słone. Generalnie smaczne i ciekawe danie, ale wcale nie takie proste i szybkie dla „mistrzyni” kuchni 😉
u mnie każda roladka się otworzyła podczas gotowania 🙁
Ile zrazów wychodzi z tej porcji składników ?
Około 5-6 sztuk – w zależności od wielkości