Faszerowane roladki z mięsa mielonego
Mięsne zawijańce z kolorowym farszem w sosie własnym, skradły nasze podniebienia. Jakiś czas temu przyrządziłam zrazy z mięsa mielonego, które bardzo nam posmakowały i na blogu też spotkały się z wielkim zainteresowaniem. Dziś serwuje równie pyszne faszerowane roladki z mięsa mielonego, duszone w sosie pieczeniowym i wypełnione smakowitym farszem z wędzonego boczku i sezonowych warzyw. Polecam :))
Składniki na roladki faszerowane
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 jajko
- 1 bułka namoczona w mleku lub pół szklanki bułki tartej
- 10 dkg wędzonego boczku
- pół niedużej cukinii
- pół czerwonej papryki
- 1 niewielka cebula
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka oraz ostra, gałka muszkatołowa
- bułka tarta do obtoczenia roladek
- olej do smażenia
Na początek cebulkę oraz wędzony boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy razem na patelni
Następnie cukinie oraz paprykę również kroimy w niewielką kosteczkę i dokładamy na patelnie do podsmażonego boczku z cebulką. Wszystko razem przesmażamy przez około dwie minuty ciągle mieszając.
Mięso mielone mieszamy z odciśniętą z mleka bułką (lub z bułką tartą), jajkiem oraz przyprawami- do smaku. Mięso dzielimy na 5-6 części. Każdą część spłaszczamy dłonią na desce na dość cienki placek i nakładamy równomiernie po 2 łyżki farszu, lekko przyciskając

Później mięso z farszem zwijamy do środka i formujemy w dłoniach tworząc rolady

Roladki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na mocno rozgrzanym oleju na rumiany kolor z każdej strony
Następnie faszerowane roladki z mięsa mielonego zalewamy szklanką wody i dusimy na niewielkim ogniu pod przykryciem przez około 20 minut co jakiś czas obracając roladki. Po tym czasie do powstałego sosu dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawiamy go do smaku solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, możemy także dodać ulubione zioła. Gotujemy jeszcze wszystko kilka minut na niewielkim ogniu
W razie potrzeby sos możemy zaciągnąć mąką zmieszaną z wodą


*** Smacznego ***
Polecam także pyszne
Zrazy (rolady) z mięsa mielonego:
Pomysły na niedzielny i świąteczny obiad!
Dania jednogarnkowe – pomysły na szybkie i pyszne obiady
















Roladki wyszły pyszne. Ja nie dałam cukini a do środka dodałam pieczarki, cebulę i paprykę. Dzięki za inspiracje.