Szybki i pyszny obiad z mięsa i warzyw

Faszerowane roladki z mięsa mielonego

Faszerowane roladki z mięsa mielonego

Mięsne zawijańce z kolorowym farszem w sosie własnym, skradły nasze podniebienia. Jakiś czas temu przyrządziłam zrazy z mięsa mielonego, które bardzo nam posmakowały i na blogu też spotkały się z wielkim zainteresowaniem. Dziś serwuje równie pyszne faszerowane roladki z mięsa mielonego, duszone w sosie pieczeniowym i wypełnione smakowitym farszem z wędzonego boczku i  sezonowych warzyw. Polecam :))

faszerowane roladki z mięsa mielonego

Składniki na roladki faszerowane

  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 jajko
  • 1 bułka namoczona w mleku lub pół szklanki bułki tartej
  • 10 dkg wędzonego boczku
  • pół niedużej cukinii
  • pół czerwonej papryki
  • 1 niewielka cebula
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka oraz ostra, gałka muszkatołowa
  • bułka tarta do obtoczenia roladek
  • olej do smażenia

Na początek cebulkę oraz wędzony boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy razem na patelni

Cebula z boczkiem smażona do obiadku na patelni

Następnie cukinie oraz paprykę również kroimy w niewielką kosteczkę i dokładamy na patelnie do podsmażonego boczku z cebulką. Wszystko razem przesmażamy przez około dwie minuty ciągle mieszając.

Warzywa na patelni

Mięso mielone mieszamy z odciśniętą z mleka bułką (lub z bułką tartą), jajkiem oraz przyprawami- do smaku.  Mięso dzielimy na 5-6 części. Każdą część spłaszczamy dłonią na desce na dość cienki placek i nakładamy równomiernie po 2 łyżki farszu, lekko przyciskając

Danie główne z mięsa mielonego   Mięso mielone z warzywami

Później mięso z farszem zwijamy do środka i formujemy w dłoniach tworząc rolady

Faszerowane rolady z warzywami na szybki obiad   Roladki z mięsa mielonego z warzywami w środku

Roladki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na mocno rozgrzanym oleju na rumiany kolor z każdej strony

Zawijańce z mielonego mięsa idealne do obiadu

Następnie faszerowane roladki z mięsa mielonego zalewamy szklanką wody i dusimy na niewielkim ogniu pod przykryciem przez około 20 minut co jakiś czas obracając roladki. Po tym czasie do powstałego sosu dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawiamy go do smaku solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, możemy także dodać ulubione zioła. Gotujemy jeszcze wszystko kilka minut na niewielkim ogniu

Roladki w sosie własnym

W razie potrzeby sos możemy zaciągnąć mąką zmieszaną z wodą

Szybki obiad z mięsem mielonym   Obiad z faszerowanego mięsa

Roladki z mięsa mielonego z ziemniaczkami
faszerowane roladki z mięsa mielonego

*** Smacznego ***

Polecam także pyszne

Zrazy (rolady) z mięsa mielonego:

Zrazy z pieczonymi ziemniaczkami

 

Pomysły na niedzielny i świąteczny obiad!

Pomysły na niedzielny i świąteczny obiad!

 

Dania jednogarnkowe – pomysły na szybkie i pyszne obiady

Smaczne danie jednogarnkowe idealne na szybki i pyszny obiad

 

1 komentarz do “Faszerowane roladki z mięsa mielonego”

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry