Kurczak po japońsku


Kurczak po japońsku

Jeśli jeszcze nie próbowaliście kurczaka po japońsku, a lubicie dania kuchni azjatyckiej, to na pewno pokochacie ten przepis. Kruche i soczyste mięso, oblepione aromatycznym, szklistym sosem, wprost rozpływa się w ustach. Jako dodatek najlepiej pasuje zwykły ryż. Coś pysznego!

 

 

Składniki:

2 pojedyncze filety z kurczaka

2 łyżki pikantnego ketchupu

5 łyżek wina wzmacnianego (sherry, porto lub marsala)

1 łyżka sosu sojowego

Przyprawy: sól, pieprz, kolendra

1 łyżeczka suszonego imbiru (lub 2 łyżeczki świeżego tartego imbiru)

2 ząbki czosnku

olej do smażenia

 

 

*** Mięso kroimy w niegrube paski ***

*** Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju, wkładamy pokrojone filety i smażymy ciągle mieszając, aż mięso straci surowy kolor. Dodajemy przeciśnięty czosnek i starty lub suszony imbir ***

*** Mieszamy i smażymy jeszcze przez około 2-3 minuty ***

*** Przygotowujemy sos. W miseczce mieszamy ketchup z sosem sojowym, winem. Dodajemy pół łyżeczki kolendry oraz po szczypcie soli i pieprzu, mieszamy ***

*** Sos dodajemy do mięsa, mieszamy ***

*** Smażymy całość jeszcze przez około 2 minuty, aż sos stanie się gęsty oraz szklisty i oblepi mięso ***

*** Kurczaka po japońsku podajemy na ryżu ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

KOMENTARZE