Drożdżówki pistacjowe
Delikatne, maślane i mięciutkie ciasto drożdżowe w połączeniu z pistacjami, to prawdziwy raj dla podniebienia! Drożdżówki robi się sprawnie i w sumie szybko (pomijając czas wyrastania ciasta oczywiście). Polecam!
Składniki:
- Ciasto:
50ml ciepłego mleka (nie gorącego)
25g świeżych drożdży
200g mąki pszennej
30g cukru
szczypta soli
2 jajka
75g miękkiego masła
- Nadzienie:
150g kremu pistacjowego
kandyzowana skórka pomarańczowa – 3-4 łyżki
- Lukier pomarańczowy:
ok 100g cukru pudru
ok 2 łyżki soku z pomarańczy
- Dodatkowo:
garść pistacji
opcjonalnie płatki suszonych kwiatów jadalnych
*** Przygotowujemy rozczyn z drożdży. Do miseczki wlewamy ciepłe mleko, wkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę mąki oraz łyżkę cukru i całość rozcieramy łyżką. Miseczkę przykrywamy ściereczką i odkładamy na około 10-15 minut do wyrośnięcia ***
*** Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier i sól, dodajemy wyrośnięty rozczyn z drożdży i mieszamy. Dodajemy stopniowo po jednym jajku cały czas mieszając – ręcznie lub za pomocą robota z hakiem ***
*** Następnie do ciasta dodajemy miękkie masło, mieszamy. Po połączeniu składników długo i dokładnie wyrabiamy ciasto (minimum 10 minut) ***
*** Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia ***
*** Wyrośnięte ciasto szybko zagniatamy ręką na podsypanym mąką blacie ***
*** Następnie ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt o wymiarach około 30x40cm i smarujemy kremem pistacjowym ***
*** Na wierzchu posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową ***
*** Całość rolujemy wzdłuż dłuższego boku ***
*** Kroimy na 12 części i układamy w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce ***
*** Przykrywamy ściereczką i odkładamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Drożdżówki podwoją swoją objętość i zetkną się ze sobą ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 20 minut (piekłam z termoobiegiem ale można też góra-dół) ***
*** Gdy drożdżówki trochę przestygną przygotowujemy lukier. Do miseczki wsypujemy cukier puder i stopniowo dodajemy sok z pomarańczy w takiej ilości by otrzymać gęsty lukier ***
*** Lekko ciepłe polewamy lukrem ***
*** Posypujemy zmielonymi pistacjami ***
*** Możemy też oprószyć suszonymi kwiatami jadalnymi ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
-
Top 10 przepisów na szybkie i łatwe ciasta Przepisy tutaj (KLIK)
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
Dzisiaj zrobilam. Użyłam maszyny do chleba do wyrobienia ciasta ( na suchych drożdżach). Drozdzowy wyszły cuuudowne! Dziękuję za super przepis i życzę miłego weekendu:).