Koreczki z tortilli z łososiem i pastą awokado


Koreczki z tortilli z łososiem i pastą awokado

Kolorowe i bardzo smaczne roladki z placków tortilli, które robią furorę na każdym przyjęciu. Polecam!

 

 

Składniki:

5 placków tortilli (u mnie tortille w różnych kolorach (smakach) ale można użyć tylko tych tradycyjnych)

100g łososia wędzonego

2 garści rukoli

kawałek czerwonej papryki

kilka cienkich plasterków żółtego sera (u mnie gouda mierzwiony)

serek śmietanowo-chrzanowy (kanapkowy)

  • Pasta awokado:

pół awokado

1 jajko ugotowane na twardo

2 łyżki siekanego szczypiorku

1 łyżka majonezu

sól, pieprz

 

 

*** Przygotowujemy pastę awokado. Jajko oraz awokado obieramy i kroimy w kosteczkę. Przekładamy do miseczki i dodajemy siekany szczypiorek ***

*** Dokładamy majonez, mieszamy i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem ***

*** Trzy placki tortilli przecinamy na pół, a dwa zostawiamy w całości ***

*** Pierwszą połówkę placka smarujemy delikatnie serkiem i układamy na niej połowę łososia ***

*** Całość ciasno rolujemy ***

*** Na drugiej połówce tortilli rozsmarowujemy połowę pasty awokado i całość także ciasno rolujemy ***

*** Trzecią połówkę smarujemy serkiem. Układamy plasterki żółtego sera, garść rukoli i kilka paseczków papryki ***

*** Całość ciasno rolujemy i układamy obok pozostałych ruloników ***

*** Cały placek tortilli smarujemy serkiem ***

*** Na jednym końcu placka układamy trzy wcześniej przygotowane roladki ***

*** Wszystko razem ciasno rolujemy. Drugą taką samą roladkę tworzymy z pozostałych składników ***

*** Obie roladki zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na około 1 godzinę ***

*** Po tym czasie odwijamy z foli, kroimy w poprzeczne plastry na około 2 cm ***

*** Gotowe układamy na talerzu i podajemy ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

KOMENTARZE