Mięsno-warzywne kulki w cieście


Pyszna przekąska na imprezę!

Kulki mięsno-warzywne w cieście mogą stanowić pyszną przystawkę na przyjęcie albo przekąskę na piknik. Wspaniale smakują zarówno podane w formie zimnej płyty, jak i na ciepło zaraz po upieczeniu. Polecam!

 

 

Składniki:

0,5kg wieprzowego mięsa mielonego

1 jajko

po kawałku papryki czerwonej, zielonej i żółtej

pół szklanki kukurydzy konserwowej

pół pora

1 czerwona cebula

pół pęczka szczypiorku

opakowanie ciasta francuskiego

przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, tymianek, gałka muszkatołowa

 

 

*** Mięso mielone mieszamy z jajkiem i przyprawami- do smaku ***

*** Papryki i cebulę kroimy w małą kosteczkę. Pora i szczypiorek siekamy, a kukurydzę odsączamy z zalewy ***

*** Warzywa dokładnie mieszamy z mięsem ***

*** Z masy mięsnej formujemy kuleczki. Najlepiej ręce posmarować olejem, wówczas łatwiej jest uformować mięso ***

*** Z ciasta francuskiego wycinamy około pół centymetrowe paseczki ***

*** Paseczkami z ciasta obtaczamy kuleczki mięsne naokoło ***

*** Gotowe kulki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ***

*** Przed pieczeniem kulki możemy posmarować roztrzepanym jajkiem (ja tego nie zrobiłam). Pieczemy przez około 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180’C. Taka przekąska wspaniale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno ***

*** SMACZNEGO ***

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE