Rolady śląskie mielone


Rolady śląskie mielone

Wszyscy znają tradycyjne rolady śląskie zwane też zrazami. U mnie dzisiaj takie zrazy dla leniwych, czyli faszerowane roladki z mięsa mielonego. Jest przy nich dużo mniej roboty, a smakują tak samo pysznie jak te oryginalne. Warto wypróbować ten przepis!

 

 

Składniki:

ok 600 g mięsa mielonego wołowego (można zamiennie użyć wieprzowego)

1 cebula

100 g boczku wędzonego

1 duży ogórek kiszony (lub 2 mniejsze)

1 jajko

1 czerstwa bułka namoczona w mleku

1 łyżka musztardy

Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka oraz ostra

około pół szklanki mąki do obtoczenia roladek

olej do smażenia

 

 

 

*** Do mięsa mielonego (u mnie wieprzowe) dodajemy jajko, bułkę odciśniętą z mleka, musztardę oraz przyprawy – do smaku. Całość dokładnie mieszamy ***

*** Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Smażymy tylko do czasu, aż cebula się zeszkli, nie dopuszczając do przyrumienienia ***

*** Boczek i ogórki kroimy w kosteczkę ***

*** Podsmażoną cebulę oraz boczek i ogórki dodajemy do mięsa ***

*** Całość dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę ***

*** Z masy mięsnej formujemy podłużne rolady i kolejno obtaczamy je w mące ***

*** Następnie ponownie formujemy w dłoniach lekko ściskając i nadając kształt ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej, zmniejszamy moc palnika i smażymy rolady z każdej strony na rumiano. Nie należy smażyć mięsa w zbyt wysokiej temperaturze, bo mięso przypiecze się z zewnątrz, a nie dojdzie w środku ***

*** Po zdjęciu z patelni mięso możemy odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

 


KOMENTARZE

Komentarz do “Rolady śląskie mielone