Rolady śląskie mielone - E6C012CD 0E9E 4F69 B4EE 2A67467DB6AA

Rolady śląskie mielone

Rolady śląskie mielone

Wszyscy znają tradycyjne rolady śląskie zwane też zrazami. U mnie dzisiaj takie zrazy dla leniwych, czyli faszerowane roladki z mięsa mielonego. Jest przy nich dużo mniej roboty, a smakują tak samo pysznie jak te oryginalne. Warto wypróbować ten przepis!

 

Rolady śląskie mielone - E6C012CD 0E9E 4F69 B4EE 2A67467DB6AA

 

Składniki:

ok 600 g mięsa mielonego wołowego (można zamiennie użyć wieprzowego)

1 cebula

100 g boczku wędzonego

1 duży ogórek kiszony (lub 2 mniejsze)

1 jajko

1 czerstwa bułka namoczona w mleku

1 łyżka musztardy

Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka oraz ostra

około pół szklanki mąki do obtoczenia roladek

olej do smażenia

 

Rolady śląskie mielone - C15D9E6E 6DEA 4F91 A0DC C2EAEFEE620A

 

 

*** Do mięsa mielonego (u mnie wieprzowe) dodajemy jajko, bułkę odciśniętą z mleka, musztardę oraz przyprawy – do smaku. Całość dokładnie mieszamy ***

Rolady śląskie mielone - D51145E1 6114 4F66 A175 365DB00D5961

*** Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Smażymy tylko do czasu, aż cebula się zeszkli, nie dopuszczając do przyrumienienia ***

Rolady śląskie mielone - 5FEDF76A 30DE 4122 A19C 8F0557615E3D

*** Boczek i ogórki kroimy w kosteczkę ***

Rolady śląskie mielone - 0034BE04 FB89 4DBD BC31 0FB474F88BB7

*** Podsmażoną cebulę oraz boczek i ogórki dodajemy do mięsa ***

Rolady śląskie mielone - 6E95D909 F482 42C2 A771 AD64C35C2B1A

*** Całość dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę ***

Rolady śląskie mielone - A223B27F FF69 41C8 8863 FA7A8E82A486

*** Z masy mięsnej formujemy podłużne rolady i kolejno obtaczamy je w mące ***

Rolady śląskie mielone - B49CCC94 3F2D 4936 82E9 541E08ACD20E

*** Następnie ponownie formujemy w dłoniach lekko ściskając i nadając kształt ***

Rolady śląskie mielone - 8F490715 77F3 409A A6A9 286B8614BD3F

*** Na patelni rozgrzewamy olej, zmniejszamy moc palnika i smażymy rolady z każdej strony na rumiano. Nie należy smażyć mięsa w zbyt wysokiej temperaturze, bo mięso przypiecze się z zewnątrz, a nie dojdzie w środku ***

Rolady śląskie mielone - CAF3A1B3 116B 49BA A482 D5D4EE97951D

*** Po zdjęciu z patelni mięso możemy odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym ***

Rolady śląskie mielone - E6C012CD 0E9E 4F69 B4EE 2A67467DB6AA

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

Rolady śląskie mielone - IMG 3770

Rolady śląskie mielone - 48D61DF8 238D 456A A06B 63925132F628

Rolady śląskie mielone - 93EEE8F8 9D45 4E41 A46D 4B44AA435F7F

Rolady śląskie mielone - IMG 1742

 

 

1 komentarz do “Rolady śląskie mielone”

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry