Czosnkowo-jogurtowe kotleciki z udek kurczaka


Czosnkowo-jogurtowe kotleciki z udek kurczaka

Mięso z udek jest bardziej soczyste i kruche niż filet z kurczaka, dlatego często to właśnie z niego robię kotlety. Wychodzą naprawdę pyszne, a  marynata czosnkowo-jogurtowa nadaje im aromatu i niepowtarzalnego smaku. Polecam wypróbować!

 

 

Składniki:

4 udka kurczaka

1 jajko

2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

2 ząbki czosnku

Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek

1 szklanka bułki tartej

olej do smażenia

 

 

*** Udka oddzielamy od kości i obieramy ze skóry (ja kupiłam już gotowe filety z udek) ***

*** Mięso rozbijamy tłuczkiem przez folię ***

*** Do miski wbijamy jajko, dokładamy jogurt, przeciśnięty czosnek oraz przyprawy: 1 łyżeczkę soli i słodkiej papryki, pół łyżeczki majeranku i po dużej szczypcie ostrej papryki i pieprzu ***

*** Całość dokładnie mieszamy ***

*** Mięso dokładnie obtaczamy w marynacie i odkładamy całość na minimum 1 godzinę ***

*** Po tym czasie mięso kolejno wyjmujemy i obtaczamy w bułce tartej ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej i układamy kotlety w panierce ***

*** Smażymy na średniej mocy palnika, z dwóch stron na rumiano ***

*** Podajemy z ulubionymi dodatkami, u mnie gotowane ziemniaczki i duszona młoda kapusta ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

KOMENTARZE