Zapiekanka gołąbkowa - A7C7223B 742E 4AE1 8FC0 EE176CB52219

Zapiekanka gołąbkowa

Zapiekanka gołąbkowa

Coś dla wielbicieli gołąbków tyle, że dziś serwuje je w formie pysznej zapiekanki czyli mniej pracochłonnej wersji tego smakowitego dania obiadowego z mięsa mielonego, ryżu, kapusty i sosu pomidorowego. Polecam!

 

Zapiekanka gołąbkowa - F3DD01C9 ABDB 4989 B407 F83DA5CCA72A

 

Składniki:

800g kapusty (użyłam młodej kapusty)

500g mięsa mielonego – wieprzowego

100g ryżu

przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra

 

SOS:

2 łyżki masła

2 łyżki mąki

3 łyżki koncentratu

400ml bulionu

 

*** Przygotowujemy sos: w garnuszku rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę, smażymy około 1 minutę i cały czas energicznie mieszamy. Wlewamy bulion, mieszamy i dodajemy koncentrat. Cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem ***

Zapiekanka gołąbkowa - 53B0350C 229E 4172 8EA4 60ED46F1D21A

*** Kapustę drobno szatkujemy i obgotowujemy w osolonej wodzie przez 10 minut (jeżeli używamy młodej kapusty to nie musimy jej obgotowywać!). Kapustę dzielimy na 3 części ****

Zapiekanka gołąbkowa - F82F02FC 00BA 4A0B 8A94 3473D17D4638

*** Ryż gotujemy na sypko. Mięso mielone mieszamy z ugotowanym ryżem i przyprawami – do smaku ***

Zapiekanka gołąbkowa - B2DB22B6 73B7 425C BA24 3A4FE54C108A

*** Dno naczynia żaroodpornego smarujemy masłem i wykładamy jedną część poszatkowanej kapusty ***

Zapiekanka gołąbkowa - 51051D07 C866 4C3D B17C 3F69FC63CE95

*** Na kapuście wykładamy połowę farszu mięsnego ***

Zapiekanka gołąbkowa - 3A46EFB5 F1C6 4D88 B8D8 8A90713C2FD1

*** Na mięso wykładamy połowę sosu i równomiernie go rozsmarowujemy ***

Zapiekanka gołąbkowa - 129503B0 520F 4357 80C0 706213FFBB76

*** Następnie wykładamy kolejną warstwę kapusty, na to resztę mięsa i na koniec ostatnią część kapusty ***

Zapiekanka gołąbkowa - 8BA18954 6CFD 4B81 895E 5BBA35D3E50A

*** Na wierzch wylewamy równomiernie resztę sosu ***

Zapiekanka gołąbkowa - 1817CE02 71B8 4E20 95FA 905B6418BC56

*** Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C. Zapiekankę pieczemy przez 60 minut, następnie zdejmujemy przykrycie i zapiekamy jeszcze przez 10 minut ***

Zapiekanka gołąbkowa - 3E3F509B 61A9 438C 8FDB 1468BAEE2FC8

Zapiekanka gołąbkowa - A7C7223B 742E 4AE1 8FC0 EE176CB52219

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

Zapiekanka gołąbkowa - FullSizeRender5 13

Zapiekanka gołąbkowa - IMG 3770

Zapiekanka gołąbkowa - 48D61DF8 238D 456A A06B 63925132F628

Zapiekanka gołąbkowa - IMG 2175 1

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Zapiekanka gołąbkowa - IMG 1742

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry