Kebabowa zapiekanka makaronowa
Jedna z najsmaczniejszych jakie jadłam. Smakowita i treściwa kebabowa zapiekanka makaronowa z warzywami, zapiekana w pysznym sosie to idealna propozycja na niecodzienny obiad. Z podanych składników wychodzi porcja dla dwóch osób, jeśli potrzebujemy więcej należy podwoić składniki :))

Zapiekanka kebabowa – Składniki
- 1 pojedynczy filet z kurczaka
- 100g pieczarek
- 1 papryka (użyłam po pół żółtej i czerwonej)
- 1 nieduża cebula
- przyprawa kebab
- 300g makaronu- rurki, świderki, muszelki lub coś podobnego
- 100g sera żółtego
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki pikantnego ketchupu
- olej do smażenia
Na początek filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w niedużą kostkę. Mięso obsypujemy przyprawą do kebaba i krótko podsmażamy na patelni ciągle mieszając do momentu aż straci surowy wygląd. Zdejmujemy z patelni.
Następnie Pieczarki myjemy, kroimy w kostkę i podsmażamy. Paprykę również kroimy w dużą kostkę i dokładamy do pieczarek, wszystko jeszcze krótko (około2-3 minuty) razem przesmażamy ciągle mieszając.
W miseczce robimy sos: dokładnie mieszamy jogurt z majonezem oraz ketchupem.
Makaron gotujemy połowę czasu podanego na opakowaniu i odcedzamy. W żaroodpornym naczyniu układamy połowę makaronu, na to wykładamy warzywa, na warzywa posypujemy drobno pokrojoną surową cebulę, następnie układamy mięso a na mięso resztę makaronu

Wszystko zalewamy sosem ketchupowo-majonezowo-jogurtowym i posypujemy startym żółtym serem
Na koniec wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i zapiekamy przez 25-30 minut (piekłam z termoobiegiem)

*** Smacznego ***
Polecam również bardzo smaczną zapiekankę gyros z ryżem:













Jest pyszna, robiłam tą zapiekankę już kilka razy i chyba niedynamiczne się nie znudzi.
Okropne to!!! Bez żadnego smaku Poprostu nic…
Witam na jakie wymiary naczynia jest ta zapiekanka?
Czy naczynie żaroodporne trzeba posmarować olejem przed nałożeniem składników?
Nie jest to konieczne.
czy zapiekać pod przykryciem ?
Nie, zapiekamy bez przykrycia.