Oszukane gołąbki


Oszukane gołąbki

Szybkie, łatwe i przepyszne danie jednogarnkowe. Trochę w stylu: nie wygląda a smakuje. I to jak smakuje, według mnie rewelacja! Bardzo lubię gołąbki, jednak ich zrobienie zajmuje mnóstwo czasu, to całe zawijanie… A tu mamy pomysł na oszczędne w czasie danie, które może nie wygląda zbyt atrakcyjnie, ale nie ma się co przejmować bo w 100% nadrabia smakiem :))

 

Składniki:

0,5 kg mięsa mielonego (użyłam mięsa wieprzowego)

1 cebula

1 szklanka ryżu

2 szklanki wody

1 niewielka główka kapusty

500g przecieru pomidorowego

przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka, papryka ostra, majeranek

olej do smażenia

Gołąbki na obiad

 

*** Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy w szerokim garnku lub na wysokiej patelni, na 1 łyżce oleju. Dodajemy mielone mięso, przyprawiamy wymienionymi w składnikach przyprawami i podsmażamy cały czas mieszając, aż mięso straci surowy kolor ( użyłam każdej przyprawy po szczypcie, później jeszcze doprawimy do smaku) ***

Mięso mielone na gołąbki

*** Następnie mięso zalewamy wodą, zagotowujemy i wsypujemy ryż ***

Mielone mięso z ryżem

*** Całość gotujemy na niewielkim ogniu przez około 5 minut. W międzyczasie kroimy kapustę a następnie wsypujemy ją do garnka, nie mieszamy! Przykrywamy i nadal dusimy przez mniej więcej 15 minut ***

Kapusta do oszukanych gołąbków

*** Po tym czasie wszystko razem dokładnie mieszamy ***

Mięso mielone z kapustą na obiad w jednym garnku

*** Dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut, aż ryż i kapusta będą całkowicie miękkie (w razie potrzeby dolewamy trochę wody) ***

Oszukane gołąbki na pyszny obiad

*** Jeszcze tylko ostatecznie przyprawiamy do smaku i gotowe! ***

Szybki obiad z miesa mielonego

*** SMACZNEGO ***

Polecam także przepis na pyszną zupę gołąbkową:

https://blogzapetytem.pl/2017/02/24/zupa-golabkowa/

4.2 17 votes
Article Rating

Leave a Reply

5 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimowo
Anonimowo
2 lat temu

Kapusta ma być zwykła czy pekińska?

Lila
Lila
2 lat temu

Chyba to zrobię, wygląda fajnie

Sprawdzone
Sprawdzone
3 lat temu

Nie polecam

Anonimowo
Anonimowo
4 lat temu

Ryż ma być surowy?