Roladki królewskie


Roladki królewskie

Soczyste, delikatne i co najważniejsze bardzo smaczne zraziki z mięsa mielonego oraz ryżu, duszone w kremowym sosie z porem i marchewką. Szybki i przepyszny obiad jednogarnkowy dla całej rodzinki. Polecam!

 

 

Składniki:

0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego

1 woreczek ryżu

2 jajka

Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek

pół szklanki mąki do obtoczenia roladek

1 marchew

kawałek pora

150ml bulionu

150ml słodkiej śmietanki 30%

pół pęczka koperku

olej do smażenia

 

 

 

*** Ryż gotujemy około 2-3 minuty krócej niż jest napisane na opakowaniu, płuczemy pod zimną wodą i odsączamy. Do mięsa mielonego dodajemy ugotowany ryż, jajka orz przyprawy – do smaku ***

*** Wszystko razem dokładnie mieszamy ***

*** Z masy mięsno-ryżowej formujemy zgrabne roladki, obtaczamy je w mące i ponownie dociskamy w dłoniach, aby nie rozpadały nam się podczas smażenia ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim roladki z każdej strony na rumiano ***

*** Podsmażone mięso odkładamy na talerz, a na patelnie dajemy marchew startą na tarce o dużych oczkach oraz pokrojony w pół plasterki por ***

*** Całość mieszamy i podsmażamy przez chwilę ***

*** Zalewamy bulionem i zagotowujemy. Dodajemy ponownie roladki i całość dusimy przez około 10 minut pod przykryciem ***

*** Po tym czasie wlewamy śmietankę, delikatnie mieszamy ***

*** Zagotowujemy, dodajemy posiekany koperek i dusimy całość przez kolejne 10 minut ***

*** Po tym czasie roladki dojdą w środku, a sos zgęstnieje ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE