Roladki królewskie
Soczyste, delikatne i co najważniejsze bardzo smaczne zraziki z mięsa mielonego oraz ryżu, duszone w kremowym sosie z porem i marchewką. Szybki i przepyszny obiad jednogarnkowy dla całej rodzinki. Polecam!
Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
1 woreczek ryżu
2 jajka
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek
pół szklanki mąki do obtoczenia roladek
1 marchew
kawałek pora
150ml bulionu
150ml słodkiej śmietanki 30%
pół pęczka koperku
olej do smażenia
*** Ryż gotujemy około 2-3 minuty krócej niż jest napisane na opakowaniu, płuczemy pod zimną wodą i odsączamy. Do mięsa mielonego dodajemy ugotowany ryż, jajka orz przyprawy – do smaku ***
*** Wszystko razem dokładnie mieszamy ***
*** Z masy mięsno-ryżowej formujemy zgrabne roladki, obtaczamy je w mące i ponownie dociskamy w dłoniach, aby nie rozpadały nam się podczas smażenia ***
*** Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim roladki z każdej strony na rumiano ***
*** Podsmażone mięso odkładamy na talerz, a na patelnie dajemy marchew startą na tarce o dużych oczkach oraz pokrojony w pół plasterki por ***
*** Całość mieszamy i podsmażamy przez chwilę ***
*** Zalewamy bulionem i zagotowujemy. Dodajemy ponownie roladki i całość dusimy przez około 10 minut pod przykryciem ***
*** Po tym czasie wlewamy śmietankę, delikatnie mieszamy ***
*** Zagotowujemy, dodajemy posiekany koperek i dusimy całość przez kolejne 10 minut ***
*** Po tym czasie roladki dojdą w środku, a sos zgęstnieje ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ