Cheescakesticks czyli serniczki na patyku


Cheescakesticks czyli serniczki na patyku

Ciasto inne niż wszystkie, bo bardzo efektownie podane i mega pyszne. A tak naprawdę to upieczony sernik, oblany polewą czekoladową i ładnie przyozdobiony. Prawdziwa uczta dla oczu i podniebienia. Wszyscy goście będą tymi deserkami oczarowani. Polecam!

 

UWAGA! Z podanych składników otrzymamy dwa serniki o średnicy 22 cm (pieczemy je razem), czyli aż  24 kawałki serniczków na patyku. Jeżeli potrzebujemy mniej, możemy zrobić sernik w jednej blaszce z połowy składników. Możemy też część serniczków zostawić w zamrażarce i na przykład oblać czekoladą kilka dni później, przy kolejnej okazji.

 

 

Składniki:

  • Spód:

150g mąki pszennej

30g cukru pudru

1 jajko

pół łyżeczki proszku do pieczenia

50g masła

  • Masa serowa:

1kg sera mielonego (może być z wiaderka)

2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (po 40g)

8 jajek

1,5 szklanki drobnego cukru

1 cukier waniliowy

300ml śmietanki kremówki 30 lub 36%

  • Polewy:

200g białej czekolady

200g mlecznej czekolady

200g gorzkiej czekolady

 

 

 

*** Przygotowujemy spód serniczków. Na blat lub do miski wsypujemy mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Dodajemy jajko i pokrojone w kostkę zimne masło ***

*** Wszystko siekamy nożem ***

*** A następnie zagniatamy, aż powstanie jednolite ciasto ***

*** Dwie tortownice lub ranty cukiernicze o średnicy 22 centymetry wykładamy papierem do pieczenia – tylko spód ***

*** Ciasto dzielimy na pół i wykładamy równomiernie na spodzie blaszek ***

*** W misie miksera umieszczamy ser mielony, budynie, jajka, drobny cukier i cukier waniliowy oraz śmietankę ***

*** Wszystko miksujemy na jednolitą masę, ale tylko do połączenia się składników. Nie należy miksować zbyt długo aby masa się nie napowietrzyła ***

*** Masę serową dzielimy na pół i wylewamy do blaszek z ciastem, wyrównujemy ***

*** Blaszki z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160’C i pieczemy przez 70 minut ***

*** Po upieczeniu serniki od razu oddzielamy za pomocą ostrego noża od brzegów blaszki. Ciasto podczas pieczenia dość mocno urośnie, a potem opadnie, gdy będzie oddzielone od blaszki opadnie równo z każdej strony ***

*** Serniki wyjmujemy z blaszki dopiero gdy będą całkowicie zimne. Najlepiej po wystudzeniu włożyć ciasto na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie każdy sernik dzielimy na 12 kawałków ***

*** Do serniczków delikatnie wbijamy patyczki i układamy je na tacce wyłożonej papierem do pieczenia, tak aby się ze sobą nie stykały. Wkładamy do zamrażarki na około 5 godzin ***

*** Przygotowujemy polewy. Czekolady łamiemy, przekładamy do miseczek i roztapiamy kolejno w mikrofalówce albo w kąpieli wodnej ***

*** Zamrożone serniczki zanurzamy w rozpuszczonej czekoladzie lub polewamy nią i wyrównujemy ***

*** Serniczki w plowie odkładamy na talerz, czekolada bardzo szybko zastyga, gdyż ciasto jest zamrożone ***

*** Serniczki ozdabiamy według upodobań. U mnie paseczki z pozostałej czekolady i kajmaku, owoce, suszone kwiaty jadalne oraz paseczki batonika snickers. Gotowe serniczki schładzamy w lodówce ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

KOMENTARZE