Walentynkowe serca makowe


Walentynkowe serca makowe

Pyszne, domowe drożdżówki z makiem w kształcie serca. Świetny pomysł na deser walentynkowy, ale oczywiście nie tyko. Są dość proste w wykonaniu i długo zachowują świeżość. Polecam!

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

500g mąki

7g suchych drożdży

200ml ciepłego mleka

50g cukru

1 jajko

1 żółtko

125g masła

  • Nadzienie:

1 puszka masy makowej

  • Dodatkowo:

białko do posmarowania ciasta

 

 

 

*** Masło roztapiamy i studzimy. Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy cukier, jajko, żółtko oraz przestudzone masło. Mieszamy i wyrabiamy ciasto dodając powoli ciepłe (ale nie gorące) mleko ***

*** Ciasto wyrabiamy, aż będzie miękkie i sprężyste, a następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1- 1,5 godziny do wyrośnięcia ***

*** Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy na posypanym mąką blacie i dzielimy na 12 części ***

*** Każdą część ciasta rozwałkowujemy na kształt koła (mają być wielkości naleśników) ***

*** Na rozwałkowanym cieście rozsmarowujemy po około 2 łyżki masy makowej ***

*** Ciasto z masą rolujemy jak naleśniki ***

*** Rulonik składamy na pół i sklejamy końce ***

*** Ciasto nacinamy z grubszej strony – głęboko ale nie do końca ***

*** Wywijamy rozcięte części na boki, tak aby utworzyć kształt serca ***

*** Serduszka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 15 minut ***

*** Następnie serduszka smarujemy białkiem jaja i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C. Pieczemy przez około 25 minut – na złoty kolor ***

*** Po wystudzeniu serduszka możemy dodatkowo polać lukrem (jak dla mnie jednak już były dostatecznie słodkie) ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE