Walentynkowe serca makowe - 72B21A11 7FFF 4EC1 8DFE 75372DEB1936

Walentynkowe serca makowe

Walentynkowe serca makowe

Pyszne, domowe drożdżówki z makiem w kształcie serca. Świetny pomysł na deser walentynkowy, ale oczywiście nie tyko. Są dość proste w wykonaniu i długo zachowują świeżość. Polecam!

 

Walentynkowe serca makowe - AABFBD34 133D 4558 946E 7AB0E9762A26

Walentynkowe serca makowe - D2339006 FB3F 4C21 8ACA 4722042B4FBA

 

Składniki:

  • Ciasto:

500g mąki

7g suchych drożdży

200ml ciepłego mleka

50g cukru

1 jajko

1 żółtko

125g masła

  • Nadzienie:

1 puszka masy makowej

  • Dodatkowo:

białko do posmarowania ciasta

 

Walentynkowe serca makowe - 72B21A11 7FFF 4EC1 8DFE 75372DEB1936

 

 

*** Masło roztapiamy i studzimy. Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy cukier, jajko, żółtko oraz przestudzone masło. Mieszamy i wyrabiamy ciasto dodając powoli ciepłe (ale nie gorące) mleko ***

Walentynkowe serca makowe - 8FAD8063 C507 4283 957D 126DF0B2847D

*** Ciasto wyrabiamy, aż będzie miękkie i sprężyste, a następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1- 1,5 godziny do wyrośnięcia ***

Walentynkowe serca makowe - 426DCECC BD39 430A 8EEB 0184526A36BC

*** Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy na posypanym mąką blacie i dzielimy na 12 części ***

Walentynkowe serca makowe - A9369613 AEF5 4DA9 ACC1 91F44C0EE6D5

*** Każdą część ciasta rozwałkowujemy na kształt koła (mają być wielkości naleśników) ***

Walentynkowe serca makowe - C5CD0579 2853 41E4 AEA1 68742B5CCE8C

*** Na rozwałkowanym cieście rozsmarowujemy po około 2 łyżki masy makowej ***

Walentynkowe serca makowe - 7BB1B707 826D 4D4C B56A 3CCC22777893

*** Ciasto z masą rolujemy jak naleśniki ***

Walentynkowe serca makowe - A453E796 B792 4B99 8CD6 F41092BF87BE

*** Rulonik składamy na pół i sklejamy końce ***

Walentynkowe serca makowe - D023AB7F 2F54 4657 A8E0 AEBD0B268CBC

*** Ciasto nacinamy z grubszej strony – głęboko ale nie do końca ***

Walentynkowe serca makowe - 9E75F1A8 8CDF 44BD 84B7 BD70503D3AF2

*** Wywijamy rozcięte części na boki, tak aby utworzyć kształt serca ***

Walentynkowe serca makowe - F4D1DB72 8B66 4270 A93F 8FAA62D41CB6

*** Serduszka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 15 minut ***

Walentynkowe serca makowe - C27E093F 4D6F 4ABF B906 ADBDF7928752

*** Następnie serduszka smarujemy białkiem jaja i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C. Pieczemy przez około 25 minut – na złoty kolor ***

Walentynkowe serca makowe - 7C85585E D892 430C 8CD5 0ED70D09F67E

*** Po wystudzeniu serduszka możemy dodatkowo polać lukrem (jak dla mnie jednak już były dostatecznie słodkie) ***

Walentynkowe serca makowe - AABFBD34 133D 4558 946E 7AB0E9762A26

Walentynkowe serca makowe - 72B21A11 7FFF 4EC1 8DFE 75372DEB1936

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

Walentynkowe serca makowe - 2BA42F7D E65B 408F B583 ECD30D42AD64

Walentynkowe serca makowe - IMG 2028

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Walentynkowe serca makowe - IMG 1742

Walentynkowe serca makowe - IMG 2175 1

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry