Nutella ze śliwek
Znany i lubiany przepis na pyszny krem czekoladowy zwany śliwkową nutellą lub czekośliwką. Wykonuje się go bardzo podobnie jak popularne powidła śliwkowe, tyle że z dodatkiem kakao. Szczerze mówiąc w smaku też bardziej przypomina dżem niż nutelle, więc w sumie nie wiem skąd wzięła się taka nazwa, może ze względu na wygląd. Krem jest bardzo smaczny i może służyć do przełożenia ciasta, jako nadzienie do naleśników albo dodatek do pieczywa.
Składniki:
1 kg śliwek węgierek
1 szklanka cukru
70g kakao
*** Śliwki myjemy, przekrawamy na połówki i usuwamy pestki ***
*** Śliwki przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i kakao ***
*** Chwilę podsmażamy, mieszamy i gotujemy do momentu, aż owoce puszczą sok, a cukier się rozpuści ***
*** Całość blendujemy na gładką masę, a następnie gotujemy przez 1 godzinę, lub dużej – do otrzymania gęstej konsystencji. Cały czas gotujemy na małym ogniu, bez przykrycia, co jakiś czas mieszając ***
*** Gorący krem czekoladowy nalewamy w słoiki i zakręcamy. Pasteryzacja nie jest potrzebna ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- SAŁATKA Z CUKINII DO SŁOIKÓW PRZEPIS TUTAJ
- OGÓRKI W ZALEWIE GYROS PRZEPIS TUTAJ
- KETCHUP Z CUKINII Z PAPRYKĄ PRZEPIS TUTAJ
Czy w nutelli sa grudki male ze skorek sliw?