Rogaliki półfrancuskie

Rogaliki półfrancuskie z jabłkami

Rogaliki półfrancuskie z jabłkami

Kruche i delikatne rogaliki z pysznym jabłkowym nadzieniem. Ciasto jest bardzo przyjemne w wyrabianiu, gładkie i aksamitne, nie trzeba odkładać go do wyrośnięcia, dzięki czemu rogaliki półfrancuskie z jabłkami szybko się robi, wystarczy zagnieść wszystkie składniki i gotowe.

Rogaliki półfrancuskie z jabłkami

Składniki na rogaliki z jabłkami

Ciasto:

  • 50g świeżych drożdży
  • 300g śmietany 18% (kwaśnej)
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 200g masła
  • 2 żółtka
  • 1 pełna łyżka cukru pudru
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 4-5 jabłek
  • 3 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • cukier puder do posypania rogalików

Przepis na rogaliki półfrancuskie z jabłkami

Najpierw przygotowujemy nadzienie. Jabłka obieramy, kroimy w kosteczkę, przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem.

Obieramy i kroimy jabłka w kosteczkę

Jabłka z cukrem dusimy na średniej mocy palnika przez około 10 minut często mieszając. Odkładamy do wystudzenia.

Dusimy jabłka z cukrem

Dwie łyżki masła roztapiamy i odkładamy do przestudzenia.

Roztapiamy masło

Przygotowujemy ciasto. Do śmietanki wkruszamy drożdże.

Przygotowujemy ciasto półfrancuskie

Całość dokładnie mieszamy.

Mieszamy ciasto na rogaliki

Do mąki dodajemy masło i wszystko siekamy nożem.

Do mąki dodajemy masło

Dodajemy śmietanę z drożdżami, cukier puder, sól i żółtka.

Do wyrabianego ciasta dodajemy śmietanę

Całość zagniatamy na gładkie ciasto.

Wyrabiamy ciasto na rogale

Ciasto dzielimy na cztery równe części i każdą kolejno rozwałkujemy na kształt koła.

Rozwałkowane ciasto na rogale

Koło dzielimy na 12 trójkątów

Ciasto podzielone na 12 trójkątów

Trójkąty smarujemy roztopionym masłem.

Smarujemy ciasto masłem

Na każdym trójkącie układamy łyżeczkę jabłkowego nadzienia.

Układamy nadzienie z jabłek na cieście na rogale

Trójkąty zwijamy do środka tworząc rogaliki.

Zwijamy ciasto tworząc rogaliki z jabłkami

Gotowe rogaliki półfrancuskie z jabłkami układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozkłóconym jajkiem.

Gotowe rogaliki półfrancuskie z jabłkami szykujemy do pieczenia

Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 20-25 minut ***

Rogaliki półfrancuskie

Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Pyszne rogale z jabłkiem

*** Smacznego ***

 

POLECAM TAKŻE:

Najlepsze kruche rogaliki z marmoladą

Najlepsze kruche rogaliki

 

Drożdżowe rogaliki z czekoladą

Rogaliki drożdżowe z czekoladą

 

Rogaliki krucho-drożdżowe z nadzieniem jabłkowo-cynamonowym

Rogaliki półfrancuskie z jabłkami - IMG 7603

 

Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie!

Rogaliki półfrancuskie z jabłkami - 4FBA9DB2 BAFB 4C03 A2CA 7ED4BF76AF80

 

Ciasta bez pieczenia – Najlepsze przepisy

Rogaliki półfrancuskie z jabłkami - D5819784 B0C2 4292 9BCE 4ED140BEDA26

 

Imprezowe HITY Pomysły na przekąski i przystawki na imprezę

Rogaliki półfrancuskie z jabłkami - IMG 1742

7 komentarzy do “Rogaliki półfrancuskie z jabłkami”

  1. Najlepsze rogaliki jakie jadłam do tej pory. Wyszły rewelacyjnie. Bardzo dziękuję za ten przepis jasny i czytelny. Mam tylko pretensje, że muszę teraz jeździć dłużej na rowerze, bo zjadłam od razu 10 sztuk i kalorii przybyło.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry