Rogaliki półfrancuskie z jabłkami
Kruche i delikatne rogaliki z pysznym jabłkowym nadzieniem. Ciasto jest bardzo przyjemne w wyrabianiu, gładkie i aksamitne, nie trzeba odkładać go do wyrośnięcia, dzięki czemu rogaliki półfrancuskie z jabłkami szybko się robi, wystarczy zagnieść wszystkie składniki i gotowe.
Składniki na rogaliki z jabłkami
Ciasto:
- 50g świeżych drożdży
- 300g śmietany 18% (kwaśnej)
- 4 szklanki mąki pszennej
- 200g masła
- 2 żółtka
- 1 pełna łyżka cukru pudru
- szczypta soli
Nadzienie:
- 4-5 jabłek
- 3 łyżki cukru
Dodatkowo:
- 2 łyżki masła
- 1 jajko
- cukier puder do posypania rogalików
Przepis na rogaliki półfrancuskie z jabłkami
Najpierw przygotowujemy nadzienie. Jabłka obieramy, kroimy w kosteczkę, przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem.
Jabłka z cukrem dusimy na średniej mocy palnika przez około 10 minut często mieszając. Odkładamy do wystudzenia.
Dwie łyżki masła roztapiamy i odkładamy do przestudzenia.
Przygotowujemy ciasto. Do śmietanki wkruszamy drożdże.
Całość dokładnie mieszamy.
Do mąki dodajemy masło i wszystko siekamy nożem.
Dodajemy śmietanę z drożdżami, cukier puder, sól i żółtka.
Całość zagniatamy na gładkie ciasto.
Ciasto dzielimy na cztery równe części i każdą kolejno rozwałkujemy na kształt koła.
Koło dzielimy na 12 trójkątów
Trójkąty smarujemy roztopionym masłem.
Na każdym trójkącie układamy łyżeczkę jabłkowego nadzienia.
Trójkąty zwijamy do środka tworząc rogaliki.
Gotowe rogaliki półfrancuskie z jabłkami układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozkłóconym jajkiem.
Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 20-25 minut ***
Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
*** Smacznego ***
POLECAM TAKŻE:
Najlepsze kruche rogaliki z marmoladą
Drożdżowe rogaliki z czekoladą
Rogaliki krucho-drożdżowe z nadzieniem jabłkowo-cynamonowym
Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie!
Ciasta bez pieczenia – Najlepsze przepisy



























Najlepsze rogaliki jakie jadłam do tej pory. Wyszły rewelacyjnie. Bardzo dziękuję za ten przepis jasny i czytelny. Mam tylko pretensje, że muszę teraz jeździć dłużej na rowerze, bo zjadłam od razu 10 sztuk i kalorii przybyło.
Super cieszę się, że rogaliki smakują 🙂 A i jak jest motywacja do większego ruchu, to też dobrze ;)) Pozdrawiam serdecznie!
Piekarnik ustawiasz na termoobieg czy góra dół?
Piekłam z termoobiegiem
Dzięki
Świeże drożdze można zastąpić instant ?
Można