Rogaliki z jabłkami i cynamonem

Rogaliki krucho-drożdżowe z nadzieniem jabłkowo-cynamonowym

Rogaliki krucho-drożdżowe z nadzieniem jabłkowo-cynamonowym

Aromatyczne i przepyszne rogaliki z jabłkami i cynamonem. Podczas pieczenia tych rogalików w całym domu magicznie pachnie pieczonym jabłkiem i cynamonem.

Rogaliki z jabłkami i cynamonem

Składniki na rogaliki z cynamonem i jabłkiem

Ciasto

  • 40g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 200g masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • pół szklanki kwaśnej śmietany 18%

Nadzienie:

  • 5 jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka cynamonu

Dodatkowo:

  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • cukier trzcinowy do posypania rogalików

Rogaliki z jabłkami i cynamonem

Na początek przygotowujemy nadzienie. Jabłka obieramy, kroimy w kosteczkę, przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem.

krojone w kostkę jabłka

Jabłka z cukrem dusimy na średniej mocy palnika przez około 10 minut często mieszając. Na koniec posypujemy cynamonem, mieszamy. Odkładamy do wystudzenia.

Stygnące jabłka z cukrem

Dwie łyżki masła roztapiamy i odkładamy do przestudzenia.

Roztopione masło w garnku

Drożdże rozcieramy z cukrem i odstawiamy na kilka minut, aż zrobią się płynne.

Rozcieramy drożdże z cukrem

Następnie mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól oraz pokrojone w kostkę zimne masło i rozcieramy palcami tak jak na kruszonkę. Wlewamy płynne drożdże, śmietanę i wbijamy jajka. Zagniatamy ciasto, powinno wyjść elastyczne i dość miękkie.

Ciasto na pyszne rogale

Ciasta na rogaliki z cynamonem nie trzeba odstawiać do wyrośnięcia, więc od razu możemy podzielić je na cztery części i każdą kolejno rozwałkować na kształt koła.

Rozwałkowane ciasto na rogale z jabłkami

Koło dzielimy na 12 trójkątów.

Dzielimy ciasto na trójkąty

Trójkąty smarujemy roztopionym masłem.

Smarujemy ciasto na rogale masłem

Na każdym trójkącie układamy łyżeczkę jabłkowego nadzienia

Nadzienie jabłkowo cynamonowe na cieście

Trójkąty zwijamy do środka tworząc rogaliki z jabłkiem i cynamonem

Zwijamy ciasto tworząc pyszne rogaliki z cynamonem

Gotowe rogaliki z jabłkiem i cynamonem układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym.

Rogaliki na blasze przygotowane do pieczenia

Rogaliki z jabłkami i cynamonem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 20-25 minut.

Rogaliki krucho-drożdżowe z nadzieniem jabłkowo-cynamonowym - IMG 7582

Aromatyczne i przepyszne rogaliki z jabłkami i cynamonem

*** Smacznego ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

Najlepsze rogaliki drożdżowe

Najlepsze rogaliki drożdżowe

 

Rogaliki serowe z czekoladą

Rogaliki serowe z czekoladą

 

Rogaliki drożdżowe

Rogaliki drożdżowe

 

Top 10 przepisów na szybkie i łatwe ciasta

Najlepsze przepisy na szybkie ciasta

 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry