Rogaliki krucho-drożdżowe z nadzieniem jabłkowo-cynamonowym
Aromatyczne i przepyszne rogaliki z jabłkami i cynamonem. Podczas pieczenia tych rogalików w całym domu magicznie pachnie pieczonym jabłkiem i cynamonem.
Składniki na rogaliki z cynamonem i jabłkiem
Ciasto
- 40g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 3 szklanki mąki pszennej
- 200g masła
- 2 jajka
- szczypta soli
- pół szklanki kwaśnej śmietany 18%
Nadzienie:
- 5 jabłek
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka cynamonu
Dodatkowo:
- 2 łyżki masła
- 1 jajko
- cukier trzcinowy do posypania rogalików
Na początek przygotowujemy nadzienie. Jabłka obieramy, kroimy w kosteczkę, przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem.
Jabłka z cukrem dusimy na średniej mocy palnika przez około 10 minut często mieszając. Na koniec posypujemy cynamonem, mieszamy. Odkładamy do wystudzenia.
Dwie łyżki masła roztapiamy i odkładamy do przestudzenia.
Drożdże rozcieramy z cukrem i odstawiamy na kilka minut, aż zrobią się płynne.
Następnie mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól oraz pokrojone w kostkę zimne masło i rozcieramy palcami tak jak na kruszonkę. Wlewamy płynne drożdże, śmietanę i wbijamy jajka. Zagniatamy ciasto, powinno wyjść elastyczne i dość miękkie.
Ciasta na rogaliki z cynamonem nie trzeba odstawiać do wyrośnięcia, więc od razu możemy podzielić je na cztery części i każdą kolejno rozwałkować na kształt koła.
Koło dzielimy na 12 trójkątów.
Trójkąty smarujemy roztopionym masłem.
Na każdym trójkącie układamy łyżeczkę jabłkowego nadzienia
Trójkąty zwijamy do środka tworząc rogaliki z jabłkiem i cynamonem
Gotowe rogaliki z jabłkiem i cynamonem układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym.
Rogaliki z jabłkami i cynamonem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 20-25 minut.
*** Smacznego ***
POLECAM TAKŻE:
Top 10 przepisów na szybkie i łatwe ciasta






















