Najlepsze rogaliki drożdżowe

Najlepsze rogaliki drożdżowe

Najlepsze rogaliki drożdżowe

Puszyste, maślane, delikatne i długo świeże rogaliki. Idealne! To mój najlepszy przepis na najlepsze rogaliki drożdżowe. Polecam.

Najlepsze rogaliki drożdżowe

Składniki maślane rogaliki drożdżowe

  • 30g świeżych drożdży
  • 700g mąki
  • 250ml mleka + 1/4 szklanki do rozczynu
  • 125g masła
  • 3 jajka
  • 8 łyżek cukru
  • 7-8 łyżek roztopionego masła
  • + powidła, marmolada lub dżem do nadziania rogalików

Na początek 250ml mleka wlewamy do garnuszka i zagotowujemy. Dodajemy masło oraz cukier i mieszamy. Odstawiamy z ognia i odkładamy do wystudzenia.

Gotowane mleko z masłem i cukrem

Do miseczki lub kubka wlewamy 1/4 szklanki ciepłego mleka, dodajemy 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki, pokruszone drożdże i mieszamy.

Zaczyn na ciasto

Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10-15 minut – do wyrośnięcia.

Zaczyn na ciasto na rogaliki

Do wystudzonej mieszanki mlecznej wbijamy jajka i mieszamy. Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn i ponownie mieszamy.

Mieszanka mleczna z jajkiem

Dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto. Ugniatamy kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne, najlepiej robić to mikserem z hakiem.

Wyrabiamy ciasto na rogale

Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto na rogaliki

Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na 4 równe części.

Ciasto podzielone na 4 części

Każdą część ciasta rozwałkowujemy na koło o średnicy około 30 cm. Ciasto smarujemy delikatnie roztopionym masłem.

Rozwałkowane ciasto na rogaliki

Koło dzielimy na 8 trójkątów.

Ciasto podzielone na trójkąty

Na każdym trójkącie układamy łyżeczkę nadzienia i zwijamy.

Ciasto z czekoladą

Zwinięte maślane rogaliki drożdżowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy z wierzchu roztopionym masłem i odkładamy na około 30 minut do wyrośnięcia.

Rogaliki do pieczenia na blasze

Rogaliki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C (z termoobiegiem) i pieczemy przez około 10 minut – do zrumienienia

Najlepsze rogaliki drożdżowe

Po wystudzeniu rogaliki posypujemy cukrem pudrem.

Rewelacyjne rogale

Z podanych składników wyjdą nam 32 najlepsze rogaliki drożdżowe.

Maślane rogaliki drożdżowe

*** Smacznego ***

POLECAM TAKŻE:

ROGALIKI DROŻDŻOWE Z BIAŁYM MAKIEM – PRZEPIS TUTAJ

Rogaliki drożdżowe z białym makiem

OSZUKANE ROGALE MARCIŃSKIE – PRZEPIS TUTAJ

Oszukane rogale marcińskie

ROGALE MARCIŃSKIE – WG ORYGINALNEGO PRZEPISU

Rogale marcińskie - wg oryginalnego przepisu

CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ

Najlepsze przepisy na ciasta bez pieczenia

PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA  KLIKNIJ TUTAJ

10 pomysłów na pyszne i efektowne ciasta

IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

30 pomysłów na przekąski dania i sałatki na imprezę

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry