Mini beziki dakłas (Dacquoise)


Mini beziki dakłas (Dacquoise)

Chrupiące i przepyszne deserki bezowe. Mini wersje słynnego tortu dakłas, które zrobią furorę na każdym przyjęciu! Same beziki możemy upiec wcześniej i przechowywać w zamkniętym pojemniku, natomiast najlepiej smakują podane w dniu przełożenia kremem, tak po 2-3 godzinach w lodówce. Oczywiście następnego dnia również nadają się do jedzenia, ale są już mniej kruche.

 

 

Składniki:

* na 20 mini bezików

  • Beza:

6 białek

szczypta soli

300g drobnego cukru (ok 1,5 szklanki)

1 łyżka soku z cytryny lub octu

  • Krem dakłas:

150g serka mascarpone

300ml śmietanki kremówki

100g kajmaku z puszki (masy krówkowej)

50g posiekanych orzechów włoskich

50g posiekanych daktyli

  • Dodatkowo:

2 łyżki ciemnego kakao (gorzkiego)

 

 

 

*** Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Należy uważać aby nie „przebić białek”, ubijamy nie za długo, tylko do momentu, aż piana będzie sztywna ***

*** Następnie dalej ubijając dodajemy stopniowo łyżka po łyżce cukier. Nie należy zmniejszać ilości cukru bo beza nie wyjdzie. Teraz miksujemy do momentu, aż piana będzie gęsta i świecąca, a cukier całkowicie się rozpuści. Masa bezowa musi być dobrze ubita. Na końcu dodajemy sok z cytryny lub ocet i miksujemy całość jeszcze przez minutę ***

*** Na papierze do pieczenia odrysowujemy pisakiem prostokąty lub owale o długości ok 8-10 centymetrów. Papier odwracamy aby beza nie dotykała pisaka. Beziki możemy wyciskać za pomocą rękawa cukierniczego lub nakładać łyżką. Beziki muszą być mniejsze niż narysowane prostokąty, gdyż podczas pieczenia urosną. Na każdą sztukę nakładamy cienką warstwę bezy. Wyszły mi dwie blachy po 20 bezików na każdej, piekłam je jednocześnie ***

*** Piekarnik nagrzewamy do 150’C, wkładamy blachę z bezami (jeśli mamy dwie blachy bezików możemy upiec je jednocześnie – wkładamy dwie blachy na raz, na wyższy i niższy poziom), zmniejszamy temperaturę do 110’C i pieczemy z termoobiegiem przez 2 godziny. Po tym czasie studzimy beziki w lekko uchylonym piekarniku ***

*** Przygotowujemy krem. Orzechy i daktyle siekamy ***

*** W misie miksera umieszczamy serek mascarpone i śmietankę. Wszystko ubijamy na gęsty krem ***

*** Dodajemy kajmak i dalej mieszamy do połączenia się składników ***

*** Dodajemy pokrojone orzechy i daktyle, mieszamy ***

*** Połowę upieczonych bezików układamy na talerzu lub na podkładkach pod monoporcje ***

*** Na każdej bezie układamy porcję kremu (ja krem wyłożyłam po prostu łyżką) i przykrywamy pozostałymi bezikami. Całość oprószamy kakao. Przed podaniem przechowujemy w lodówce ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

Komentarz do “Mini beziki dakłas (Dacquoise)

  • Anonim

    To jest bez wątpienia jeden z najsmaczniejszych słodyczy jakie mieliśmy okazję skosztować ❤️ delicja polecamy całą rodzinką wraz z naszymi zachwyconymi gośćmi ☺️