Rogaliki drożdżowe z białym makiem
Mięciutkie, delikatne i długo świeże rogaliki, wypełnione pysznym nadzieniem z białego maku. Ich wykonanie jest w miarę szybkie i niezbyt skomplikowane. Nadzienie możemy wykonać sami, według poniższego przepisu lub użyć gotowego z puszki. Polecam rogaliki drożdżowe z białym makiem.
Składniki na rogaliki z białym makiem
Ciasto:
- 600g mąki pszennej
- 30g świeżych drożdży
- 130g masła
- 250ml mleka
- 1/3 szklanki cukru
- 3 jajka
- + 1 jajko do posmarowania rogali
Biały mak (można użyć gotowej masy makowej z puszki):
- 300g białego maku
- 100g masy marcepanowej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 100g orzechów włoskich
- 100g zblanszowanych migdałów
- ok 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- 4 podłużne biszkopty
Dodatkowo:
- lukier do polania rogali
- posiekane orzechy włoskie do posypania
Najpierw przygotowujemy ciasto: drożdże rozpuszczamy w 50ml ciepłego mleka, dodajemy po łyżeczce cukru i mąki, mieszamy i odkładamy na 10 minut do wyrośnięcia.
W garnuszku rozpuszczamy masło, zdejmujemy z ognia, wlewamy mleko i mieszamy.
Następnie do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, mieszamy. Dodajemy rozczyn z drożdży, wbijamy jajka, mieszamy i stopniowo wlewamy ciepłe mleko z masłem. Ciasto wyrabiamy przez około 10 minut, najlepiej to robić za pomocą robota z hakiem.
Ciasto przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odkładamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
W międzyczasie przygotowujemy masę makową. Mak i orzechy zalewamy wrzącą wodą, po 15 minutach odsączamy i mielimy dwukrotnie razem z migdałami. Masę marcepanową rozcieramy mikserem razem z cukrem pudrem, dodajemy zmielony mak i pokruszone na drobne okruszki biszkopty. Mieszamy i dodajemy śmietanę – tyle, aby masa była plastyczna, niezbyt zwarta i niezbyt płynna.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy na blacie podsypanym mąką.
Następnie ciasto dzielimy na 4 równe części.
Każdą część ciasta rozwałkowujemy na okrągły placek o średnicy około 30 cm. Koło dzielimy na 6 trójkątów.
Na każdym trójkącie rozsmarowujemy łyżkę nadzienia i zwijamy.
Zwinięte rogaliki drożdżowe z białym makiem układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i odkładamy na około 10 minut do wyrośnięcia.
Rogaliki z białym makiem wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C (z termoobiegiem) i pieczemy przez około 15 minut – do zrumienienia.
Po wystudzeniu rogaliki drożdżowe z białym makiem polewamy lukrem i posypujemy siekanymi orzechami.
*** Smacznego ***
POLECAM TAKŻE:
Maślane rogaliki z budyniem i truskawkami
Rogaliki drożdżowe z rabarbarem
Przepisy na pyszne i efektowne ciasta






















