Rogaliki z białym makiem

Rogaliki drożdżowe z białym makiem

Rogaliki drożdżowe z białym makiem

Mięciutkie, delikatne i długo świeże rogaliki, wypełnione pysznym nadzieniem z białego maku. Ich wykonanie jest w miarę szybkie i niezbyt skomplikowane. Nadzienie możemy wykonać sami, według poniższego przepisu lub użyć gotowego z puszki. Polecam rogaliki drożdżowe z białym makiem.

Rogaliki drożdżowe z białym makiem

Składniki na rogaliki z białym makiem

Ciasto:

  • 600g mąki pszennej
  • 30g świeżych drożdży
  • 130g masła
  • 250ml mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • + 1 jajko do posmarowania rogali

Biały mak (można użyć gotowej masy makowej z puszki):

  • 300g białego maku
  • 100g masy marcepanowej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 100g orzechów włoskich
  • 100g zblanszowanych migdałów
  • ok 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 4 podłużne biszkopty

Dodatkowo:

  • lukier do polania rogali
  • posiekane orzechy włoskie do posypania

Rogaliki drożdżowe

 

Najpierw przygotowujemy ciasto: drożdże rozpuszczamy w 50ml ciepłego mleka, dodajemy po łyżeczce cukru i mąki, mieszamy i odkładamy na 10 minut do wyrośnięcia.

Przygotowujemy ciasto na rogale

W garnuszku rozpuszczamy masło, zdejmujemy z ognia, wlewamy mleko i mieszamy.

Masło z mlekiem w trakcie gotowania

Następnie do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, mieszamy. Dodajemy rozczyn z drożdży, wbijamy jajka, mieszamy i stopniowo wlewamy ciepłe mleko z masłem. Ciasto wyrabiamy przez około 10 minut, najlepiej to robić za pomocą robota z hakiem.

Ciast na rogaliki drożdżowe

Ciasto przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odkładamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto na drożdżowe rogale

W międzyczasie przygotowujemy masę makową. Mak i orzechy zalewamy wrzącą wodą, po 15 minutach odsączamy i mielimy dwukrotnie razem z migdałami. Masę marcepanową rozcieramy mikserem razem z cukrem pudrem, dodajemy zmielony mak i pokruszone na drobne okruszki biszkopty. Mieszamy i dodajemy śmietanę – tyle, aby masa była plastyczna, niezbyt zwarta i niezbyt płynna.

Masa do rogalików z makiem

Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy na blacie podsypanym mąką.

Zagniatamy ciasto na rogaliki

Następnie ciasto dzielimy na 4 równe części.

Ciasto podzielone na 4 częsci

Każdą część ciasta rozwałkowujemy na okrągły placek o średnicy około 30 cm.  Koło dzielimy na 6 trójkątów.

Rozwałkowane ciasto na rogale

Na każdym trójkącie rozsmarowujemy łyżkę nadzienia i zwijamy.

Ciasto pocięte na trójkaty

Zwinięte rogaliki drożdżowe z białym makiem układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i odkładamy na około 10 minut do wyrośnięcia.

Rogaliki na blasze do pieczenia

Rogaliki z białym makiem wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C (z termoobiegiem) i pieczemy przez około 15 minut – do zrumienienia.

Pyszne rogale drożdżowe z białym makiem

Po wystudzeniu rogaliki drożdżowe z białym makiem polewamy lukrem i posypujemy siekanymi orzechami.

Rogaliki drożdżowe z białym makiem orzechami

*** Smacznego ***

 

POLECAM TAKŻE:

Rogaliki serowe z czekoladą

Rogaliki serowe z czekoladą

 

Maślane rogaliki z budyniem i truskawkami

Maślane rogaliki z budyniem i truskawkami

 

Rogaliki drożdżowe z rabarbarem

Rogaliki drożdżowe z rabarbarem

 

Ciasta bez pieczenia

Najlepsze przepisy na ciasta bez pieczenia

 

Przepisy na pyszne i efektowne ciasta

10 pomysłów na pyszne ciasta

 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry