Ciasto palce lizać


Ciasto palce lizać

Wyborny przekładaniec z kremem śmietankowym, kajmakiem, delikatnym biszkoptem i herbatnikami. Proste i szybkie w wykonaniu ciasto, które zawsze się udaje, a przy tym świetnie wygląda i smakuje naprawdę rewelacyjnie. Polecam!

 

Pomysł na ciasto pochodzi ze strony „Prosta kuchnia”, jednak naniosłam na przepis zmiany, trochę go upraszczając 😉

 

 

Składniki:

  • Ciasto:

4 jajka

120g cukru

100g mąki pszennej

20g kakao

  • Krem:

250g serka mascarpone

500ml śmietanki kremówki 36%

1 śmietan fix

2 łyki cukru pudru

  • Dodatkowo:

ok 40 herbatników kakaowych

1 puszka kajmaku (masy krówkowej)

 

 

 

*** Przygotowujemy biszkopt. Jajka wbijamy do misy miksera, wsypujemy cukier i całość ubijamy , aż powstanie puszysta masa ***

*** Do masy przesiewamy mąkę oraz kakao ***

*** Całość mieszamy delikatnie łyżką lub szpatułką ***

*** Gotowe ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja foremka ma wymiary 26 x 21 cm) ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez ok 20 minut – do suchego patyczka ***

*** Po wystudzeniu ciasto przecinamy na dwa blaty ***

*** Przygotowujemy krem. Do misy miksera przekładamy serek mascarpone oraz śmietankę i całość ubijamy razem na gęsty krem. W połowie ubijania dodajemy śmietan fix oraz cukier puder ***

*** Około 4-5 łyżek kremu odkładamy na później do dekoracji, a resztę dzielimy na dwie części. Pierwszy blat ciasta umieszczamy w blaszce i wykładamy na niego pierwszą część kremu ***

*** Na kremie układamy warstwę herbatników ***

*** Z masy kajmakowej odkładamy 3-4 łyżki do dekoracji. Resztę masy rozsmarowujemy równomiernie na herbatnikach ***

*** Na kajmaku rozkładamy kolejną warstwę herbatników ***

*** Na herbatnikach rozsmarowujemy drugą część kremu śmietankowego ***

*** Zakrywamy biszkoptem i delikatnie dociskamy ***

*** Na biszkopcie zaznaczamy nożem „kwadraty” – kawałki ciasta ***

*** Pozostawiony do dekoracji krem oraz kajmak mieszamy ze sobą, ale nie tak dokładnie, tylko „okręcamy” ze dwa razy łyżką, żeby zostały wzorki ***

*** Krem przekładamy do woreczka cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdy i wyciskamy na zaznaczone kawałki ciasta ***

*** Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc, aby herbatniki zmiękły ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

 

 

 

 

 

KOMENTARZE