Klopsiki szwedzkie w sosie pieczarkowo-koperkowym
Pyszny pomysł na obiad rodzinny o każdej porze roku. Danie świetnie smakuje podane z ziemniaczkami, kluskami lub kaszą. Tym razem zamiast bułki namoczonej w mleku do mięsa dodałam ryż i muszę powiedzieć, ze to połączenie to strzał w dziesiątkę. Klopsiki wychodzą mięciutkie i bardzo smaczne. Polecam!
Składniki:
500g mięsa mielonego wieprzowego
100g ugotowanego ryżu
1 jajko
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, czosnek granulowany
1/2 szklanki mąki- do obtoczenia klopsików
1 cebula
100g pieczarek
200ml bulionu
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka masła
150ml śmietanki 30 lub 36%
pół pęczka koperku
olej do smażenia
*** W misce łączymy mięso mielone z ugotowanym i wystudzonym ryżem, z jajkiem oraz z przyprawami – do smaku. Wszystko mieszamy i wyrabiamy na jednolitą masę ***
*** Z masy formujemy średniej wielkości kuleczki, które następnie obtaczamy w mące ***
*** Klopsiki obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiano ***
*** Podsmażone mięso zdejmujemy z patelni, wylewamy nadmiar oleju, rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim pokrojoną w kosteczkę cebulę ***
*** Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, podsmażamy ***
*** Następnie dokładamy ponownie klopsiki, całość zalewamy bulionem, dodajemy sos sojowy i zagotowujemy ***
*** Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem przez około 20 minut. Po tym czasie do szklanki wlewamy śmietankę, dodajemy łyżeczkę mąki oraz kilka łyżeczek gorącego sosu z patelni, mieszamy ***
*** Wlewamy na patelnie, mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy posiekany koperek ***
*** Gotujemy jeszcze przez 1-2 minuty na wolnym ogniu często mieszając ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- Najlepsze pomysły na pyszne i niedrogie obiady! Przepisy tutaj (KLIK)
- Top 10 najlepszych ciast na przyjęcie! KLIKNIJ TUTAJ
Czy ryż ważysz przed czy po ugotowaniu ?
W tym przypadku, tak jak jest napisane, używamy 100g już ugotowanego ryżu, czyli ważymy po ugotowaniu.
To nie ma nic wspólnego ze szwedzkimi kotlecikami . No może wielkość.