Klopsiki szwedzkie w sosie pieczarkowo-koperkowym


Klopsiki szwedzkie w sosie pieczarkowo-koperkowym

Pyszny pomysł na obiad rodzinny o każdej porze roku. Danie świetnie smakuje podane z ziemniaczkami, kluskami lub kaszą. Tym razem zamiast bułki namoczonej w mleku do mięsa dodałam ryż i muszę powiedzieć, ze to połączenie to strzał w dziesiątkę. Klopsiki wychodzą mięciutkie i bardzo smaczne. Polecam!

 

 

Składniki:

500g mięsa mielonego wieprzowego

100g ugotowanego ryżu

1 jajko

przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, czosnek granulowany

1/2 szklanki mąki- do obtoczenia klopsików

1 cebula

100g pieczarek

200ml bulionu

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżka masła

150ml śmietanki 30 lub 36%

pół pęczka koperku

olej do smażenia

 

*** W misce łączymy mięso mielone z ugotowanym i wystudzonym ryżem, z jajkiem oraz z przyprawami – do smaku. Wszystko mieszamy i wyrabiamy na jednolitą masę ***

*** Z masy formujemy średniej wielkości kuleczki, które następnie obtaczamy w mące ***

*** Klopsiki obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiano ***

*** Podsmażone mięso zdejmujemy z patelni, wylewamy nadmiar oleju, rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim pokrojoną w kosteczkę cebulę ***

*** Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, podsmażamy ***

*** Następnie dokładamy ponownie klopsiki, całość zalewamy bulionem, dodajemy sos sojowy i zagotowujemy ***

*** Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem przez około 20 minut. Po tym czasie do szklanki wlewamy śmietankę, dodajemy łyżeczkę mąki oraz kilka łyżeczek gorącego sosu z patelni, mieszamy ***

*** Wlewamy na patelnie, mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy posiekany koperek ***

*** Gotujemy jeszcze przez 1-2 minuty na wolnym ogniu często mieszając ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:


KOMENTARZE

3 komentarzy do “Klopsiki szwedzkie w sosie pieczarkowo-koperkowym