Torcik Rocher - 3CB0522C 899C 4CF7 AA80 300A6D1D6B75

Torcik Rocher

Torcik Rocher

Czekoladowo-orzechowe ciasto przełożone pyszną masą z pralinkami ferrero rocher. Rewelacyjny torcik na szczególne okazję!

 

Torcik Rocher - F41F0569 C410 4C67 B539 C9472F883EFD

 

Składniki:

  • Ciasto:

6 jajek

120g cukru

60g mąki pszennej

50g mąki ziemniaczanej

60g orzechów laskowych – drobno zmielonych

20g kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • Poncz:

Pół szklanki czarnej herbaty + pół łyżeczki cukru

  • Masa do przełożenia:

100g czekolady mlecznej

100g czekolady gorzkiej

250g  śmietanki kremówki

8 – 10 pralinek ferrero rocher

120g masła

  • Masa do obłożenia tortu:

80g masła

4 łyżki kremu czekoladowego typu Nutella

  • Dekoracja:

Pralinki Ferrero Rocher

 

Torcik Rocher - 31F78CC1 63B0 4CE2 8243 446BB8DD3B17

 

 

*** Ciasto: żółtka jajek ucieramy z połową cukru, aż powstanie jasna masę. Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dalej miksując dodajemy resztę cukru i ubijamy, aż powstanie gęsta, lśniąca piana. Białka mieszamy delikatnie szpatułką z ubitymi żółtkami ***

Torcik Rocher - CEF253D0 EB84 4584 8E3D AD4E460F2F6E

*** W osobnej misce mieszamy mąkę, zmielone orzechy, mąkę ziemniaczaną, kakao oraz proszek do pieczenia ***

Torcik Rocher - 3D10BD8E 311A 4E89 A8D6 34085C14CD49

*** Suche składniki mieszamy delikatnie z masą jajeczną. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 20 centymetrów (wcześniej dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia) ***

Torcik Rocher - D47EE872 795E 4F10 8482 763C94C054CD

*** Pieczemy w temperaturze 180’C przez około 50 minut – do suchego patyczka (piekłam z termoobiegiem) ***

Torcik Rocher - E4B2A037 6230 4D5B 91E8 64BDFDF47AE5

*** W międzyczasie przygotowujemy masę do przełożenia tortu: czekoladę łamiemy na kawałki, przekładamy do garnka i dodajemy śmietankę. Podgrzewamy mieszając do momentu, aż powstanie jednolita masa. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki na około 2 godziny ***

Torcik Rocher - 07C65EC5 4EE5 42C7 9329 B08184141501

*** Jeszcze ciepłe ciasto wyjmujemy z blaszki. Ścinamy nierówny aby tort wierzch zrobił się płaski (ścięte kawałki ciasta kruszymy i odkładamy do dekoracji). Gdy ciasto całkowicie wystygnie przecinamy je w dwóch miejscach – na 3 blaty. Przygotowujemy poncz: herbatę mieszamy z cukrem i odkładamy do wystudzenia ***

Torcik Rocher - 28A62A0F 5CD9 41F0 B081 9AA83B7CBA73

*** Następnie kończymy przygotowywać masę: pralinki ferrero rocher rozgniatamy tłuczkiem ***

Torcik Rocher - CE2DEF21 0BF2 41E4 A683 409B15F7E567

*** Miękkie masło miksujemy i stopniowo dodajemy schłodzoną masę czekoladową. Cały czas miksujemy, do momentu, aż uzyskamy jednolity krem ***

Torcik Rocher - 30BFB269 3571 44D7 9672 C3B3CF9DCF69

*** Do kremu dodajemy rozduszone pralinki i dokładnie mieszamy ***

Torcik Rocher - 043BD975 8070 41A4 8984 4DE107868680

*** Blaty ciasta nasączamy ponczem ***

Torcik Rocher - 66EDA39D 59B8 46D4 81D2 C0E7EF850211

*** Na pierwszym blacie układamy połowę masy czekoladowej. Przykrywamy drugim blatem i wykładamy resztę masy ***

Torcik Rocher - EDB1C3BC 9FCE 4B71 8B75 1FBCEAE8A46E

*** Całość przykrywamy ostatnim blatem i wkładamy do lodówki ***

Torcik Rocher - 9B95563C 1771 4549 8211 5F964FFE56C6

*** Następnie przygotowujemy masę do obłożenia tortu: miękkie masło ucieramy na jasną, puszystą masę. Dodajemy krem czekoladowy i nadal miksujemy, aż uzyskamy jednolity krem ***

Torcik Rocher - A2074890 BC15 417F AFC1 B55BFEB75EA4 e1552997185334

*** Gotowym kremem obkładamy górę i boki tortu (dodatkowo na górze zrobiłam wzorek widelcem ***

Torcik Rocher - A1D9BC78 6221 4B38 944A B2FF5C988238 e1552997264341

*** Boki tortu dekorujemy pokruszonymi resztkami ciasta. Na wierzchu układamy dekoracyjnie pralinki ***

Torcik Rocher - 9452D0FF 5ECC 4472 A012 BBCCCE4C97D1

*** Ciasto przechowujemy w lodówce ***

Torcik Rocher - 3CB0522C 899C 4CF7 AA80 300A6D1D6B75

*** SMACZNEGO ***

 

 

Polecam również:

Torcik Rocher - IMG 2028

Torcik Rocher - D5819784 B0C2 4292 9BCE 4ED140BEDA26

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

Torcik Rocher - IMG 1742

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry