Rolada gołąbkowa
Jeśli tak jak ja uwielbiacie gołąbki, ale nie przepadacie za ich zawijaniem, to ten przepis powinien przypaść Wam do gustu. Zawijamy tylko raz, jedną dużą roladę i zapiekamy w całości. Pyszne i łatwe w przygotowaniu danie. Jednocześnie z roladą możemy w piekarniku upiec pyszne ziemniaczki i wówczas mamy cały obiadek za jednym zamachem. Polecam! Przepis na ziemniaczki (klik)
Składniki:
100g ryżu (1 woreczek)
1 cebula + łyżeczka masła
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek
1 nieduża główka kapusty
pół szklanki słodkiej śmietanki 30%
- Sos pomidorowy:
350 ml passaty pomidorowej
1 płaska łyżeczka cukru
sól, pieprz
*** Ryż gotujemy na półmiękko. Kapustę obgotowujemy w osolonej wodzie i dzielimy na liście ***
*** Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle ***
*** Do mięsa mielonego dodajemy podsmażoną cebulkę, ugotowany ryż oraz przyprawy do smaku ***
*** Wszystko dokładnie mieszamy ***
*** Liście kapusty układamy na blacie jeden na drugim tworząc prostokąt. Na kapuście rozsmarowujemy masę mięsną, pozostawiając wolne brzegi ***
*** Całość rolujemy, układamy w żaroodpornym naczyniu i polewamy śmietanką ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 1 godzinę ***
*** Do garnuszka wlewamy passatę pomidorową, dodajemy wywar, który powstał podczas pieczenia rolady, mieszamy i przyprawiamy do smaku ***
*** Roladę polewamy sosem pomidorowym i zapiekamy jeszcze przez około 10 minut ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ