Gołąbki w sosie śmietanowym


Gołąbki w sosie śmietanowym

Uwielbiam gołąbki i chętnie testuje różne ich warianty. Dziś pomysł na fajny sos na bazie śmietany (kwaśnej). Jest naprawdę pyszny, gęsty, aksamitny i kremowy w smaku. Polecam wypróbować!

 

 

Składniki:

0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego (u mnie łopatka)

100g ryżu (1 woreczek)

1 jajko

1 cebula + łyżeczka masła

Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek

1 nieduża główka młodej kapusty

1 łyżka masła (najlepiej klarowanego)

ok 1/2 szklanki bulionu

100g śmietany 18%

200g passaty pomidorowej

1 płaska łyżeczka cukru

1 łyżka posiekanego koperku

 

 

*** Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle ***

*** Ryż gotujemy na półmiękko. Kapustę obgotowujemy w osolonej wodzie i dzielimy na liście i delikatnie wycinamy grubą część nerwu ***

*** Do mięsa mielonego dodajemy zeszkloną cebulkę i przyprawy – do smaku ***

*** Wbijamy jajko i dodajemy ugotowany ryż ***

*** Całość dokładnie mieszamy ***

*** Na każdym liściu kapusty układamy po około dwie łyżki farszu ***

*** Zawijamy kapustę z farszem w rulony ***

*** Na dużej patelni lub w garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim przez chwilę gołąbki ***

*** Następnie przekładamy je delikatnie na drugą stronę i dalej podsmażamy przez około 1-2 minuty. Po tym czasie całość zalewamy bulionem, zagotowujemy, zmniejszamy ogień do minimum i dusimy pod przykryciem przez około 20 minut ***

*** W międzyczasie w misce mieszamy śmietanę z passatą pomidorową. Całość przyprawiamy delikatnie solą, pieprzem i cukrem ***

*** Tak powstały sos wlewamy do gołąbków i delikatnie mieszamy ***

*** Potrawę dusimy na niewielkim ogniu przez około 10 minut. Na koniec posypujemy siekanym koperkiem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE