Gołąbki w sosie śmietanowym
Uwielbiam gołąbki i chętnie testuje różne ich warianty. Dziś pomysł na fajny sos na bazie śmietany (kwaśnej). Jest naprawdę pyszny, gęsty, aksamitny i kremowy w smaku. Polecam wypróbować!
Składniki:
0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego (u mnie łopatka)
100g ryżu (1 woreczek)
1 jajko
1 cebula + łyżeczka masła
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek
1 nieduża główka młodej kapusty
1 łyżka masła (najlepiej klarowanego)
ok 1/2 szklanki bulionu
100g śmietany 18%
200g passaty pomidorowej
1 płaska łyżeczka cukru
1 łyżka posiekanego koperku
*** Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle ***
*** Ryż gotujemy na półmiękko. Kapustę obgotowujemy w osolonej wodzie i dzielimy na liście i delikatnie wycinamy grubą część nerwu ***
*** Do mięsa mielonego dodajemy zeszkloną cebulkę i przyprawy – do smaku ***
*** Wbijamy jajko i dodajemy ugotowany ryż ***
*** Całość dokładnie mieszamy ***
*** Na każdym liściu kapusty układamy po około dwie łyżki farszu ***
*** Zawijamy kapustę z farszem w rulony ***
*** Na dużej patelni lub w garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim przez chwilę gołąbki ***
*** Następnie przekładamy je delikatnie na drugą stronę i dalej podsmażamy przez około 1-2 minuty. Po tym czasie całość zalewamy bulionem, zagotowujemy, zmniejszamy ogień do minimum i dusimy pod przykryciem przez około 20 minut ***
*** W międzyczasie w misce mieszamy śmietanę z passatą pomidorową. Całość przyprawiamy delikatnie solą, pieprzem i cukrem ***
*** Tak powstały sos wlewamy do gołąbków i delikatnie mieszamy ***
*** Potrawę dusimy na niewielkim ogniu przez około 10 minut. Na koniec posypujemy siekanym koperkiem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ