Gołąbki w sosie śmietanowym - IMG 5042

Gołąbki w sosie śmietanowym

Gołąbki w sosie śmietanowym

Uwielbiam gołąbki i chętnie testuje różne ich warianty. Dziś pomysł na fajny sos na bazie śmietany (kwaśnej). Jest naprawdę pyszny, gęsty, aksamitny i kremowy w smaku. Polecam wypróbować!

 

Gołąbki w sosie śmietanowym - IMG 5044

 

Składniki:

0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego (u mnie łopatka)

100g ryżu (1 woreczek)

1 jajko

1 cebula + łyżeczka masła

Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek

1 nieduża główka młodej kapusty

1 łyżka masła (najlepiej klarowanego)

ok 1/2 szklanki bulionu

100g śmietany 18%

200g passaty pomidorowej

1 płaska łyżeczka cukru

1 łyżka posiekanego koperku

 

Gołąbki w sosie śmietanowym - IMG 5042

 

*** Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle ***

Gołąbki w sosie śmietanowym - IMG 5005

*** Ryż gotujemy na półmiękko. Kapustę obgotowujemy w osolonej wodzie i dzielimy na liście i delikatnie wycinamy grubą część nerwu ***

Gołąbki w sosie śmietanowym - IMG 5017

*** Do mięsa mielonego dodajemy zeszkloną cebulkę i przyprawy – do smaku ***

Gołąbki w sosie śmietanowym - IMG 5006

*** Wbijamy jajko i dodajemy ugotowany ryż ***

Gołąbki w sosie śmietanowym - IMG 5015

*** Całość dokładnie mieszamy ***

Gołąbki w sosie śmietanowym - IMG 5016

*** Na każdym liściu kapusty układamy po około dwie łyżki farszu ***

Gołąbki w sosie śmietanowym - IMG 8912

*** Zawijamy kapustę z farszem w rulony ***

Gołąbki w sosie śmietanowym - IMG 5019

*** Na dużej patelni lub w garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim przez chwilę gołąbki ***

Gołąbki w sosie śmietanowym - IMG 5021

*** Następnie przekładamy je delikatnie na drugą stronę i dalej podsmażamy przez około 1-2 minuty. Po tym czasie całość zalewamy bulionem, zagotowujemy, zmniejszamy ogień do minimum i dusimy pod przykryciem przez około 20 minut ***

Gołąbki w sosie śmietanowym - IMG 5030

*** W międzyczasie w misce mieszamy śmietanę z passatą pomidorową. Całość przyprawiamy delikatnie solą, pieprzem i cukrem ***

Gołąbki w sosie śmietanowym - IMG 5028

*** Tak powstały sos wlewamy do gołąbków i delikatnie mieszamy ***

Gołąbki w sosie śmietanowym - IMG 5033

*** Potrawę dusimy na niewielkim ogniu przez około 10 minut. Na koniec posypujemy siekanym koperkiem ***

Gołąbki w sosie śmietanowym - IMG 5034

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

Gołąbki w sosie śmietanowym - IMG 3770

Gołąbki w sosie śmietanowym - 48D61DF8 238D 456A A06B 63925132F628

Gołąbki w sosie śmietanowym - 93EEE8F8 9D45 4E41 A46D 4B44AA435F7F

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry