Zupa a’la strogonow
Niezwykle smaczna, gęsta, sycąca i pożywna zupa, idealna na mroźny zimowy dzień lub imprezę gdzie spożywa się dużo alkoholu 😉 Polecam!
Składniki:
350g wołowiny na gulasz
1 cebula
1 niewielka marchewka
1 niewielki korzeń pietruszki
kawałek selera
kilka pieczarek
2 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 litr wody lub bulionu
2 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
4 kulki pieprzu
1 papryka (użyłam pół żółtej i pół czerwonej)
1 ogórek kiszony
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, chili, cukier
1 łyżeczka musztardy
mąka do obtoczenia mięsa
olej do smażenia
*** Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w paseczki i przekładamy do miski. Do mięsa dodajemy łyżkę oleju, łyżeczkę musztardy, łyżeczkę soli, łyżeczkę słodkiej papryki i szczyptę chili – dokładnie mieszamy. Całość przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na około 1 godzinę ***
*** Następnie zamarynowane mięso obtaczamy w mące ***
*** Mięso obsmażamy na rozgrzanym oleju do zrumienienia ***
*** Następnie mięso przekładamy do garnka. Na patelni podsmażamy pokrojone w kostkę pieczarki, cebulę, marchew, pietruszkę i seler – wszystko razem smażymy około 2 minuty ciągle mieszając, na koniec dodajemy przeciśnięty czosnek ***
*** Całość przekładamy do garnka i zalewamy wodą lub bulionem. Dodajemy ziele angielskie, pieprz w kulach i liście laurowe, gotujemy na małym ogniu przez 1 godzinę ***
*** Następnie dodajemy przecier pomidorowy oraz pokrojoną w kostkę paprykę i ogórka, przykrywamy i gotujemy nadal na małym ogniu przez około 30 minut ***
*** Po tym czasie doprawiamy jeszcze do smaku solą, pieprzem i cukrem jeśli to konieczne ***
*** Zupa dzięki obtoczeniu mięsa w mące i dodaniu do niej koncentratu powinna dość mocno zgęstnieć podczas gotowania ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
-
STROGONOW – PYSZNY GULASZ PRZEPIS TUTAJ
-
CHŁOPSKI GARNEK PRZEPIS TUTAJ
-
DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ