Ciasto czekoladowa śliwka
Pyszne dwuwarstwowe ciasto na bazie biszkoptu kakaowego z delikatnym musem śliwkowym. Rewelacyjny deser, który z pewnością zasmakuje wszystkim gościom i domownikom. Polecam!
Składniki:
- Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
1 szklanka oleju
3 jajka
1,5 szklanki mleka
4 łyżki kakao
2 łyżki powideł śliwkowych
1,5 łyżeczki sody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Mus owocowy:
500g śliwek węgierek
2 łyżki cukru
100 ml wody
2 galaretki jagodowe lub owoce leśne
500ml śmietanki kremówki 36%
- Dodatkowo:
100g czekolady gorzkiej lub deserowej
1/4 szklanki mleka
*** Wszystkie składniki na ciasto dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa ***
*** 50g czekolady kroimy w kosteczkę i dodajemy do ciasta, mieszamy ***
*** Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę – moja ma wymiary 32 x 20 cm ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy około 40 minut– do suchego patyczka ***
*** Po wystudzeniu odcinamy z ciasta nierówny wierzch ( nie będzie nam już potrzebny ) ***
*** Odwracamy ciasto na drugą stronę i ponownie umieszczamy w blaszce do pieczenia ***
*** Przygotowujemy mus: śliwki pozbawiamy pestek, przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem ***
*** Dodajemy wodę i całość podgrzewamy do momentu aż cukier się rozpuści, a owoce puszczą sok ***
*** Owoce blendujemy na gładki mus. Do gorącego musu dodajemy galaretki, dokładnie mieszamy i odkładamy do całkowitego wystudzenia ***
*** Po tym czasie śmietankę ubijamy na sztywno ***
*** Mus dodajemy partiami (najlepiej po łyżce) do śmietanki i za każdym razem delikatnie mieszamy ***
*** Całość wylewamy na ciasto i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę, aby mus stężał ***
*** Pozostałą czekoladę (50g) przekładamy do garnuszka, dodajemy mleko i podgrzewamy ciągle mieszając do całkowitego rozpuszczenia ***
*** Z rozpuszczonej czekolady robimy wzorki na cieście ***
*** Ciasto wkładamy ponownie do lodówki na około 1 godzinę ***
*** Smacznego ***
Polecam również:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
Czym mogę zastąpić powidła w biszkopcie?
Można użyć dżemu (wszystko jedno jakiego) lub pominąć ten składnik.