Rogaliki zatapiane z budyniem i rabarbarem


Rogaliki zatapiane z budyniem i rabarbarem

Bardzo lubię ten stary przepis na rogaliki zatapiane, wychodzą one kruche i rumiane z zewnątrz oraz mięciutkie i puszyste w środku. Nadzienie budyniowe z rabarbarem, to prawdziwe niebo w ustach. Polecam wypróbować!

 

 

Składniki:

25g świeżych drożdży

2,5 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypania

2 jajka

80ml mleka

2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

120g masła

1/3 szklanki cukru

  • Budyń:

1 budyń waniliowy lub śmietankowy (40g)

400ml mleka

4 łyżki cukru

1 łyżeczka masła

  • Dodatkowo:

4-5 łodyg rabarbaru

3 łyżki cukru

1 jajko do posmarowania rogalików

cukier puder do posypania

 

 

*** W pierwszej kolejności gotujemy budyń, ponieważ musi on ostygnąć. Z mleka odlewamy pół szklanki, a resztę zagotowujemy razem z cukrem i masłem. W odlanym mleku mieszamy dokładnie proszek budyniowy i wlewamy go do wrzącego mleka. Całość gotujemy przez około 2-3 minuty ciągle mieszając, aż budyń mocno zgęstnieje. Odkładamy do wystudzenia ***

*** Przygotowujemy rozczyn z drożdży. Do miseczki wkruszamy drożdże, zasypujemy łyżką cukru, wlewamy 1/4 szklanki letniego mleka (nie gorącego), dodajemy 3 łyżki mąki, mieszamy, aby nie było grudek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 10-15 minut ***

*** Masło roztapiamy w garnuszku, zdejmujemy z ognia, wlewamy resztę mleka, mieszamy ***

*** Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy kwaśną śmietanę, cukier, masło z mlekiem oraz wyrośnięte drożdże. Całość mieszamy. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota z hakiem, ważne aby było długo i dobrze wyrobione ***

*** Miękkie i elastyczne ciasto formujemy w kule, oprószamy mąką i umieszczamy w woreczku foliowym, zawiązujemy ***

*** Ciasto w woreczku zatapiamy w dużym garnku z zimną wodą – woda musi przykryć ciasto ***

*** Po około 1,5 godzinie ciasto wypłynie na powierzchnię ***

*** W międzyczasie gdy ciasto rośnie, przygotowujemy owoce. Rabarbar kroimy w kosteczkę, przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i gotujemy przez około 1-2 minuty, aż zmięknie ***

*** Wyrośnięte ciasto lekko wyrabiamy i dzielimy na 4 części ***

*** Każdą część rozwałkowujemy na cienki prostokąt ***

*** Prostokąt przecinamy wzdłuż na pół i kroimy na trójkąciki ***

*** Na szerszym końcu każdego trójkąta układamy po około łyżeczce budyniu ***

*** Na budyniu układamy rabarbar ***

*** Trójkąciki zwijamy od podstawy formując rogaliki. Gotowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odkładamy na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia ***

*** Przed samym pieczeniem rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem ***

*** Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 15 minut – do zrumienienia ***

*** Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE