Sernik malinowy z białą czekoladą


Sernik malinowy z białą czekoladą

Ekstra kremowy, delikatny i po prostu pyszny serniczek, pieczony z musem z malin i białej czekolady. Bardzo efektowne i eleganckie ciasto, które sprawdzi się przy wielu okazjach. Polecam!

 

 

Składniki:

  • Spód ciasteczkowy:

160g herbatników

60g masła

  • Masa serowa:

*wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej, wyjmujemy je z lodówki minimum 1 godzinę wcześniej

1 kg twarogu mielonego (może być z wiaderka)

250g malin, mogą być mrożone

100g białej czekolady

150ml śmietanki kremówki 36%

5 jajek

3/4 szklanki cukru

70g miękkiego masła

2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • Polewa czekoladowa:

100g białej czekolady

50 ml śmietanki kremówki

  • Do ozdoby:

kwiaty jadalne np. róże – ok 2 łyżki

 

*** Przygotowujemy spód ciasta. Herbatniki przekładamy do malaksera i mielimy na „bułkę tartą” ***

*** Masło roztapiamy i odkładamy do przestudzenia, a następnie dodajemy do herbatników, mieszamy ***

*** Dno tortownicy (moja blaszka ma średnicę 24cm) wykładamy papierem do pieczenia, rozprowadzamy masę z herbatników i wyrównujemy łyżką ***

*** Przygotowujemy masę serową. Do garnuszka przekładamy 200g malin (50g zostawiamy na później) ***

*** Maliny podgrzewamy. Gdy puszczą sok, zdejmujemy z palnika i dodajemy połamaną na kawałki czekoladę ***

*** Po chwili mieszamy, a gdy czekolada się rozpuści, wlewamy śmietankę, mieszamy ***

*** Do misy miksera przekładamy ser, cukier oraz jajka. Całość miksujemy do momentu połączania się składników ***

*** Następnie dodajemy miękkie masło, mąkę ziemniaczaną oraz masę czekoladowo-malinową ***

*** Całość ponownie miksujemy do połączenia się składników. Masę serową przelewamy delikatnie na ciasteczkowy spód ***

*** Na wierzchu układamy pozostałe maliny mogą być zamrożone i lekko wciskamy je w masę serową ***

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C, na spodzie piekarnika umieszczamy blaszkę z wodą, aby zapewnić dużą wilgotność, pieczemy przez 30 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 130’C i pieczemy jeszcze przez 1 godzinę ***

*** Studzimy w uchylonym piekarniku ***

** Gdy sernik całkowicie wystygnie, przygotowujemy polewę. W garnuszku podgrzewamy śmietankę, zdejmujemy z palnika, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę, mieszamy ***

*** Gdy polewa trochę przestygnie i zgęstnieje, polewamy nią ciasto ***

*** Przyozdabiamy wedle upodobań, u mnie suszone kwiaty jadalne, połamane na kawałki mrożone maliny oraz borówki i mięta ***

*** przechowujemy w lodówce ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE