Surówka włoska


Surówka włoska

Jedna z najsmaczniejszych zimowych jarzynek. Zdrowy i kolorowy dodatek, który pasuje praktycznie do każdego obiadu. Polecam!

 

 

 

Składniki:

pół główki włoskiej kapusty

1 marchew

1 jabłko

pół pęczka natki pietruszki

garść orzechów włoskich

2-3 łyżki oliwy

1 łyżka miodu

1 łyżka octu jabłkowego (lub zamiennie soku z cytryny)

sól, pieprz

 

 

*** Kapustę drobno kroimy ***

*** Pokrojoną kapustę przekładamy do miski, solimy (ok 1 łyżeczka soli), mieszamy ***

*** Marchew obieramy i ścieramy na tatce o małych oczkach ***

*** Jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach ***

*** Pietruszkę drobno siekamy ***

*** Orzechy drobno kroimy i dodajemy do warzyw ***

*** W miseczce mieszamy oliwę z miodem i octem jabłkowym (lub sokiem z cytryny) oraz pieprzem (około pół łyżeczki) ***

*** Powstały sos wlewamy do miski z warzywami i całość dokładnie mieszamy ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE