Meksykański kociołek z klopsikami


Meksykański kociołek z klopsikami

Przepyszne i bardzo szybkie danie jednogarnkowe z klopsikami wieprzowymi, ryżem i dużą ilością kolorowych warzyw. Super pomysł na sycący obiad dla całej rodziny.  Polecam!

 

 

Składniki:

0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego

1 cebula

1/3 szklanki bułki tartej

1/3 szklanki mleka

1 jajko

przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek

1/2 szklanki mąki do obtoczenia klopsików

100g białego ryżu – 1 woreczek

1 płaska łyżka przyprawy curry

1 łyżka masła

1 opakowanie meksykańskiej mrożonki warzywnej

olej do smażenia

 

 

 

*** Cebulę drobno kroimy, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju i studzimy. Bułkę tartą zalewamy mlekiem i odkładamy do wchłonięcia ***

*** Do mielonego mięsa dodajemy namoczoną bułkę tartą, cebulę, jajko oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy ***

*** Z masy mięsnej formujemy malutkie klopsiki, które następnie obtaczamy w mące ***

*** Klopsiki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, ze wszystkich stron na rumiano ***

*** W tym czasie gotujemy ryż według przepisu na opakowanie, z dodatkiem przyprawy curry i płaskiej łyżeczki soli ***

*** Mięso zdejmujemy z patelni lub garnka, a na tym samym tłuszczu podsmażamy mrożone warzywa przez około 2 minuty ***

*** Następnie dodajemy klopsiki, mieszamy i całość dusimy pod przykryciem przez około 10 minut. Po tym czasie dodajemy ugotowany ryż oraz łyżkę masła ***

*** Wszystko mieszamy i smażymy do czasu, aż masło całkowicie się rozpuści ***

*** Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE