Jednogarnkowe danie z makaronem

Boloński garnek

Boloński garnek

Boloński garnek to bardzo proste, szybkie i mega smaczne danie jednogarnkowe, tak zwany eintopf :)) Wykonanie tej potrawy zajmuje około 25 minut więc jest to świetny przepis jeśli akurat nie mamy zbyt dużo czasu na przyrządzenie obiadu a chcemy zjeść pożywny i smaczny posiłek. Polecam 🙂

Jednogarnkowe danie z makaronem
Boloński garnek

Składniki na szybki obiad

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 szklanka niedużego makaronu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka mrożonego groszku z marchewką
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 szklanki wody lub bulionu
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, majeranek, papryka słodka oraz ostra
  • olej do smażenia

Na początek kroimy cebulę w kostkę i podsmażamy w garnku na oleju, następnie dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy i dokładamy mięso mielone. Wszystko razem podsmażamy ciągle mieszając

Mielone mięso smażone z cebulką

Następnie całość zalewamy wodą lub bulionem i zagotowujemy. Do gotującej się potrawy wrzucamy szklankę mrożonego groszku z marchewką oraz szklankę makaron, ja użyłam kolorowych mini rurek Lubelli.

Mięso mielone zagotowane w bulionie  Makaron do garnka bolońśkiego

Całość gotujemy około 6-7 minut od czasu do czasu mieszając.

Makaron gotowany wraz z mięsem

Gdy składniki zmiękną i makaron wchłonie większość wody, dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy do smaku.

Garnek boloński z makaronem

Boloński garnek

I już mamy gotowe proste i szybkie danie jednogarnkowe ***

Makaron w sosie bolońskim
Boloński garnek

*** Smacznego ***

 

Polecam również: Wiejski kociołek

Wiejski kociołek czyli sycące danie jednogarnkowe

 

17 komentarzy do “Boloński garnek”

  1. Wszystko prosto i dokładnie pokazane 🙂 do orłów w gotowaniu nie należę, ale było szybko i smacznie 😀 chyba zacznę częściej ćwiczyć ze stroną 🙂

  2. Super danie . Smaczne, sycące, proste, a do tego robi się je błyskawicznie. Dodałam tylko więcej groszku z marchewką (2 szklanki) i ketchup pikantny (nie miałam koncentratu).
    Dzięki za przepis

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry