Zupa Smak Budapesztu
Poczuj klimat węgierskiej kuchni w najlepszym wydaniu! Zupa Smak Budapesztu to pełna aromatu, rozgrzewająca propozycja dla miłośników treściwych dań. Gęsta, wyrazista, z miękką wołowiną i papryką w roli głównej – zachwyca głębią smaku i pięknym kolorem. Idealna na chłodniejsze dni – syci, rozgrzewa i poprawia nastrój. Podaj ją z chrupiącym pieczywem lub świeżym kleksem śmietany, a stanie się prawdziwym królem obiadu. Zupa Smak Budapesztu to klasyka, do której chce się wracać – pyszna, domowa i pełna charakteru!
Składniki:
- ok 0,5 kg wołowiny
- 2 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 ziemniaki
- pół selera
- 1 korzeń pietruszki
- 1 marchew
- 5-6 pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 papryczka chilli
- 1 puszka krojonych pomidorów
- mała puszka kukurydzy konserwowej
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- Przyprawy: sól, pieprz, cukier, papryka słodka i ostra, suszona bazylia
- liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w kulkach
- ok 2 litry wody
- olej do smażenia
PRZEPIS:
Mięso kroimy w niewielką kostkę i oprószamy solą, pieprzem i paprykami w proszku, mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso i smażymy do czasu, aż straci surowy kolor.
Podsmażone mięso przekładamy do garnka, a na patelni podsmażamy pokrojone na kawałki warzywa: seler, pietruszkę, marchew, cebule,czosnek oraz pieczarki.
Podsmażone warzywa i pieczarki dokładamy do garnka z mięsem, zalewamy wodą i zagotowujemy. Dodajemy po dwie kulki ziela angielskiego i pieprzu oraz liść laurowy. Gotujemy pod przykryciem na niedużej mocy palnika przez około 1 godzinę.
Po tym czasie na patelni podsmażamy przez chwilę pokrojone w kostkę ziemniaki, papryki oraz drobno posiekaną papryczkę chilli. Dokładamy do zupy.Dodajemy też kukurydzę odsączoną z zalewy, pomidory z puszki (razem z zalewą) i koncentrat pomidorowy. Mieszamy i gotujemy całość na małym ogniu przez około pół godziny – do miękkości mięsa.
Na koniec zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, bazylią, paprykami oraz niewielką ilością cukru. Podajemy na gorąco ze świeżym pieczywem.
*** SMACZNEGO ***











Można dodać zamiast wołowiny wieprzowinę?
Oczywiście, zupa trochę zmieni smak, ale nadal będzie bardzo smaczna.