Zupa Smak Budapesztu - IMG 0111

Zupa Smak Budapesztu

Zupa Smak Budapesztu

Poczuj klimat węgierskiej kuchni w najlepszym wydaniu! Zupa Smak Budapesztu to pełna aromatu, rozgrzewająca propozycja dla miłośników treściwych dań. Gęsta, wyrazista, z miękką wołowiną i papryką w roli głównej – zachwyca głębią smaku i pięknym kolorem. Idealna na chłodniejsze dni – syci, rozgrzewa i poprawia nastrój. Podaj ją z chrupiącym pieczywem lub świeżym kleksem śmietany, a stanie się prawdziwym królem obiadu. Zupa Smak Budapesztu to klasyka, do której chce się wracać – pyszna, domowa i pełna charakteru! 

 

zupa węgierska

 

Składniki:

  • ok 0,5 kg wołowiny
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 ziemniaki
  • pół selera
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 marchew
  • 5-6 pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 papryczka chilli
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • mała puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • Przyprawy: sól, pieprz, cukier, papryka słodka i ostra, suszona bazylia
  • liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w kulkach
  • ok 2 litry wody
  • olej do smażenia

 

PRZEPIS:

Mięso kroimy w niewielką kostkę i oprószamy solą, pieprzem i paprykami w proszku, mieszamy.

Zupa Smak Budapesztu - D6C449FA DF91 4CAE BC2A 8BD4966E5162 e1760260827869

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso i smażymy do czasu, aż straci surowy kolor.

Zupa Smak Budapesztu - A6AC714C 1F68 45C2 B661 BAEDF0417E25 scaled e1760260627400

Podsmażone mięso przekładamy do garnka, a na patelni podsmażamy pokrojone na kawałki warzywa: seler, pietruszkę, marchew, cebule,czosnek oraz pieczarki.

Zupa Smak Budapesztu - IMG 0198

Podsmażone warzywa i pieczarki dokładamy do garnka z mięsem, zalewamy wodą i zagotowujemy. Dodajemy po dwie kulki ziela angielskiego i pieprzu oraz liść laurowy. Gotujemy pod przykryciem na niedużej mocy palnika przez około 1 godzinę.

Zupa Smak Budapesztu - IMG 0199

Po tym czasie na patelni podsmażamy przez chwilę pokrojone w kostkę ziemniaki, papryki oraz drobno posiekaną papryczkę chilli. Dokładamy do zupy.Dodajemy też kukurydzę odsączoną z zalewy, pomidory z puszki (razem z zalewą) i koncentrat pomidorowy. Mieszamy i gotujemy całość na małym ogniu przez około pół godziny – do miękkości mięsa.

Zupa Smak Budapesztu - IMG 0202

Na koniec zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, bazylią, paprykami oraz niewielką ilością cukru. Podajemy na gorąco ze świeżym pieczywem.

rozgrzewająca zupa z wołowiną

*** SMACZNEGO ***

 

2 komentarze do “Zupa Smak Budapesztu”

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Przewijanie do góry